Nyhetsarkiv

 

Nya fackförbund bildas för lärare och skolledare

Pressmeddelande

Nu är besluten fattade – den 1 januari 2023 bildas de två förbunden Sveriges Lärare och Sveriges Skolledare. Alla befintliga medlemmar i Lärarnas Riksförbund, Lärarförbundet och Sveriges Skolledarförbund välkomnas in i den nya organiseringen tillsammans med hittills fackligt oorganiserade.

Nordiska Skolledarkongressen invigd

Pressmeddelande

Nordiska Skolledarkongressen i Göteborg inleddes på tisdagen med en tyst minut för offren vid dådet på Malmö Latinskola på måndagen.

Malmörektor får Stora Skolledarpriset

Malmörektor får Stora Skolledarpriset

Pressmeddelande

Nina Svensson, rektor för årskurs 7–9 på Mellersta Förstadsskolan i Malmö är årets mottagare av Stora Skolledarpriset på 100 000 kronor. Priset delades ut när Nordiska Skolledarkongressen inleddes i Göteborg på tisdagen.

Lärare och skolledare säger ja till ny organisering

Pressmeddelande

I dag har resultaten av medlemröstningarna i Lärarnas Riksförbund, Lärarförbundet och Sveriges Skolledarförbund blivit klara. Omröstningarna har genomförts digitalt under en knapp månad. De visar att medlemmarna i respektive förbund vill gå vidare med förslaget om en helt ny facklig organisering där lärare återfinns i ett förbund och skolledare i ett annat.

Tre skickliga ledare nominerade till Stora Skolledarpriset 2022

Tre skickliga ledare nominerade till Stora Skolledarpriset 2022

Pressmeddelande

Camilla Simonsson, Eskilstuna, Nina Svensson, Malmö och Elinor Kennerö Tonner, Huddinge, är de tre slutkandidaterna till Stora Skolledarpriset på 100 000 kronor. Priset delas ut den 22 mars på Nordiska Skolledarkongressen i Göteborg. Detta är fjärde gången som juryn, bestående av centrala aktörer inom utbildningssektorn, valt mellan framstående skolledare.

Rektorernas löner ökade 3,6 procent

Rektorernas löner ökade 3,6 procent

Pressmeddelande

Lönerna för Sveriges rektorer ökade med 3,6 procent 2021. Mest tjänar skolledarna i Stockholms län, i genomsnitt 62 200 kronor i månaden. Lägst är den genomsnittliga månadslönen för rektorerna i Dalarna, 51 500.

Lägsta rektorslönerna i Dalarna

Lägsta rektorslönerna i Dalarna

Pressmeddelande

Dalarna har landets lägsta rektorslöner. I genomsnitt tjänade en skolledare i länet 51 500 kronor i månaden 2021. Landets genomsnitt är 56 800 kronor

Dålig löneutveckling för rektorer i Blekinge

Dålig löneutveckling för rektorer i Blekinge

Pressmeddelande

Löneutvecklingen för rektorerna i Blekinge släpar efter landet i övrig. Förra året ökade Blekingerektorernas löner med bara 2,3 procent. Sämst i Sverige. Medellönen för skolledarna i Blekinge var 2021 54 900 kronor i månaden, knappt två tusen mindre än medellönen för alla rektorer i Sverige.

Medlemsomröstning i Lärarnas Riksförbund, Lärarförbundet och Sveriges Skolledarförbund

Pressmeddelande

Förbundsstyrelserna i Sveriges Skolledarförbund, Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet har beslutat att det ska genomföras medlemsomröstningar bland förbundens yrkesaktiva medlemmar i respektive förbund. De ska handla om huruvida förbunden ska gå vidare med planerna på en ny organisering inom ramen för organisationernas tillhörighet i Saco.

Sveriges Skolledarförbund välkomnar Lärarförbundet i Saco

Pressmeddelande

På fredagen tog Lärarförbundets extra kongress beslutet att ansöka om medlemskap i Saco. Om Sacos kongress säger ja vid sin kongress i november kommer Lärarförbundet att bli medlem den 1 januari 2022.

En alltmer uppdelad skola

Pressmeddelande

Lärarnas Riksförbund och Sveriges Skolledarförbund presenterar idag en rapport som visar att den svenska grundskolan dras alltmer isär. Politikernas mantra om att ”alla skolor ska vara bra skolor” har ingen bäring på verkligheten.

Fackförbund för lärare och skolledare tecknar avsiktsförklaring om ny organisering

Pressmeddelande

Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund och Sveriges Skolledarförbund har fört samtal om en ny organisering inom utbildningssektorn. Samtalen mellan förbunden har varit konstruktiva och förbunden har därför tecknat en avsiktsförklaring som ska vara en grund för den fortsatta dialogen mellan förbunden. Avsiktsförklaringen syftar till att etablera en ny organisering inom utbildningssektorn från och med den 1 januari 2023.

Skolledarnas ordförande omvald

Pressmeddelande

Matz Nilsson omvaldes till ordförande för Sveriges Skolledarförbund när förbundets kongress avslutades på söndagen. Han påbörjar sin fjärde treårsperiod.

Säffles skolchef omvald

Pressmeddelande

Erica Andrén, skolchef i Säffle, valdes om till första vice ordförande för Sveriges Skolledarförbund när förbundets kongress avslutades på söndagen.

Gislavedsrektor vald till vice ordförande för skolledarna

Pressmeddelande

Daniel Söderberg, rektor vid vuxenutbildningen i Gislaved valdes till Sveriges Skolledarförbunds presidium som andre vice ordförande när förbundets kongress avslutades på söndagen.

Matz Nilsson omvald som ordförande

Pressmeddelande

Matz Nilsson, Malmö, omvaldes till ordförande för Sveriges Skolledarförbund när förbundets kongress avslutades på söndagen. Han påbörjar därmed sin fjärde treårsperiod.

Nu måste skolledarnas arbetsmiljö granskas

Pressmeddelande

Arbetsmiljön för Sverige skolledare måste omgående granskas. Det kräver idag Sveriges Skolledarförbunds förbundsordförande Matz Nilsson i ett brev till Arbetsmiljöverket.

Lägre löneutvecklingstakt hotar rekryteringen av rektorer

Lägre löneutvecklingstakt hotar rekryteringen av rektorer

Pressmeddelande

Lönerna för Sveriges skolledare ökade i fjol med 3,2 procent. Det är ett sämre utfall än 2019. En utveckling som oroar Sveriges Skolledarförbund förbundsordförande Matz Nilsson. - Vi är absolut inte nöjda. Särskilt inte ett år då förbundets medlemmar har tagit ett så stort ansvar för verksamheten i förskolan och skolan under rådande pandemi.

Rektorslönerna bromsar in i Örebro län

Rektorslönerna bromsar in i Örebro län

Pressmeddelande

Sex procents löneökning 2019 för Örebro läns rektorer, men i fjol bara 2,7 procent. Det är den största inbromsningen av rektorslönerna i landet visar lönestatisk från Sveriges Skolledarförbund idag.

Rektorslönerna ökar minst i Kalmar län

Rektorslönerna ökar minst i Kalmar län

Pressmeddelande

För några år sedan hade Nybro kommun landets bästa löneutveckling i landet för sina skolledare. 2020 bromsade dock lönerna upp för rektorerna i hela Kalmar län. Länets rektorer fick den sämsta löneökningen jämfört med sina kolleger i hela Sverige i fjol visar ny statistik från Sveriges Skolledarförbund.

Dalarektor lägst betald i landet

Dalarektor lägst betald i landet

Pressmeddelande

Om en Dalarektor flyttar till Stockholm ökar årsinkomsten med drygt 117 000 kronor. Det visar Sveriges Skolledarförbunds lönestatistik som presenteras idag. Dalarnas rektorer tjänar minst i landet i genomsnitt.

Omöjligt riskbedöma elevers hemmiljö

Pressmeddelande

- När eleverna undervisas hemma blir det en omöjlig uppgift för landets rektorer att riskbedöma deras arbetsmiljö. Uppgiftsfördelningen behöver ses över. Jag har uppmärksammat regeringen på detta, säger Matz Nilsson, förbundsordförande för Sveriges Skolledarförbund.

Huddingerektor får Stora Skolledarpriset

Huddingerektor får Stora Skolledarpriset

Pressmeddelande

​Semira Vikström, rektor på Visättraskolan i Huddinge är årets pristagare av Stora Skolledarpriset. Det delades ut på tisdagen på Nordiska Skolledarkongressen. Prissumman är på 100 000 kronor. Motiveringen lyder: ”har genom ett närmast outtröttligt engagemang och systematiskt angreppsätt visat att det går att bygga starka och robusta verksamheter i områden med socioekonomiska utmaningar.”

Mycket allvarligt att en rektor tystas

Pressmeddelande

Det är mycket allvarligt att det fria ordet tystas. Så kommenterar Sveriges Skolledarförbunds förbundsordförande Matz Nilsson att Mattias Liedholm, rektor i Skurup, har blivit avstängd av sin arbetsgivare Skurups kommun. Vi ser en tydlig koppling mellan förbundets anmälan och avstängningen, säger Matz Nilsson.

Vårt fokus nu är Sveriges barn och elever

Pressmeddelande

För att ytterligare begränsa smittspridningen rekommenderar regeringen att gymnasieskolor, vuxenutbildningar och lärosäten går över till distansundervisning. Jag rekommenderar mina medlemmar att organisera sina verksamheter så att skoldagen hålls så intakt som möjligt, säger Matz Nilsson. Ungdomarna har fortfarande samma rätt till kunskapsutveckling som tidigare.

Nordiska Skolledarkongressen planeras till 24–25 november 2020

Pressmeddelande

Nu kan vi presentera nya datum för Nordiska Skolledarkongressen. Efter regeringens beslut att begränsa allmänna sammankomster med mer än 500 personer, kommer kongressen, som skulle genomförts på Svenska Mässan denna vecka att ställas in. Nya datum för genomförande är den 24–25 november 2020.

Nordiska Skolledarkongressen - Sveriges Skolledarförbund ställer in sin medverkan

Pressmeddelande

Sveriges Skolledarförbund som arrangerar Nordiska Skolledarkongressen tillsammans med Svenska Mässan i Göteborg, beslöt vid sitt förbundsstyrelsemöte idag att ställa in sin medverkan på Nordiska Skolledarkongressen i nästa vecka. Våra medlemmar är nu oumbärliga på sina skolor och deras närvaro är viktigare än någonsin, säger förbundsordförande Matz Nilsson.

Skolledare från norr till söder nominerade till Stora Skolledarpriset

Pressmeddelande

De tre slutkandidaterna till Stora Skolledarpriset 2020 är utsedda. Priset på 100 000 kronor delas ut på Nordiska Skolledarkongressen i Göteborg senare i vår.

Allvarlig överträdelse av Skurup-politiker

Pressmeddelande

- Jag ser mycket allvarligt på att lokala skolpolitiker försöker sätta sig över nationella riktlinjer, säger förbundsordförande Matz Nilsson, Sveriges Skolledarförbund, i en kommentar till det omtalade slöjbeslutet i Skurups kommun. De uttalanden som vissa utbildningspolitiker i Skurup gjort visar på bristande kunskap om skollagen och skolans styrning.

Pressinbjudan ”En fika med professionen” i Umeå

Pressinbjudan ”En fika med professionen” i Umeå

Pressmeddelande

För att rektorerna i förskola och skola ska så långt som möjligt kunna värna om skolans viktigaste uppdrag, barns utveckling och elevers resultat, har Sveriges Skolledarförbund tagit fram en professionsdeklaration. Sveriges Skolledarförbund anordnar seminariet ”En fika med professionen” då vi presenterar den och diskuterar hur vi ser på de utmaningar som Sveriges rektorer står inför.