På lördag, den 29 maj, är det den årliga Veterandagen. Veterandagen har statsceremoniell status, och sedan 2018 är den allmän flaggdag. De vanligtvis stora och publika firandena, för att uppmärksamma den insats som civila och militära veteraner gjort i utlandsinsatser världen över, tar i år nya former, men precis som vanligt utser Sveriges Veteranförbund, som samlar Sveriges civila och militära utlandsveteraner, Årets Veteran. Pristagaren offentliggörs på Veterandagen.

Sedan år 2005 har Sveriges Veteranförbund årligen delat ut utmärkelsen Årets veteran. Utmärkelsen går till en person som på något sätt gjort det lilla extra för svenskar i internationell tjänst eller för på annat sätt gynna fredsutveckling på den internationella arenan, utöver vad tjänsten normalt kräver.

– Samhället har mycket att vinna på att visa stolthet och erkänsla gentemot svenska veteraner. De har i de flesta fall gjort exceptionella insatser för andra människor och länder. Årets veteran har vi i snart 20 år delat ut för att lite extra lyfta upp någon som går före i arbetet för Sveriges veteraner, säger Sverker Göranson, förbundsordförande i Sveriges Veteranförbund.

Riksdagsledamöter och tolkkämpar bland tidigare medaljörer
Bland tidigare medaljörer finns bland annat generalmajor Anders Brännström, tidigare arméchef, Callis Amid, medgrundare av kampanjen Tolkarna och Annicka Engblom, riksdagsledamot som bland annat kämpat för att Veterandagen skulle bli allmän flaggdag. Årets veteran 2021 offentliggörs på Veterandagen den 29 maj klockan 11.00.

Veteraner hyllas över hela landet
Vanligtvis firas Veterandagen med stora firanden dit allmänheten är välkommen, men precis som förra året blir firandet lite annorlunda i år. Det publika Veterandagsfirandet vid veteranmonumentet Restare på Djurgården i Stockholm, livesänds på Försvarsmaktens kanal på Youtube med start 14.30, och Sveriges veteranförbunds lokalföreningar uppmärksammar dagen på olika sätt runtom i hela landet.

 

 


Sveriges Veteranförbund finns till för alla svenska veteraner. En veteran är en person som internationellt deltagit i fredsfrämjande eller humanitära insatser. Det kan vara en brandman som hjälpt till utomlands vid en jordbävningskatastrof, en polis som arbetat utomlands för Rikspolisstyrelsen eller en soldat som gjort FN-tjänst. Den gemensamma nämnaren är att de har ställt upp när världssamfundet kallat till insatser för fred i världen.

H.K.H. Prins Carl Philip är höge beskyddare av Sveriges Veteranförbund. 


Presskontakter

Martin Ruist

Presskontakt

martin.ruist@fourpr.se

   073-9321262