Den 20–22 april står Västra Götalandsregionen värd för Nordic Folk Alliance, en showcasefestival och konferens som samlar folkmusikbranschen från de nordiska länderna och ger artister inom genren möjlighet att nå ut internationellt. Nordic Folk Alliance sker i Göteborg och arrangeras av Förvaltningen för kulturutveckling och NOMEX, en samarbetsplattform för de nordiska musikexportkontoren.

– Vi är väldigt stolta över värdskapet för det här eventet tillsammans med exportkontoren och i samarbete med en rad aktörer inom folkmusikfältet. Det är ett fantastiskt tillfälle att stärka nordiska samarbeten och bygga nya nätverk både nationellt och internationellt, säger Jennie Wilhelmsson Hedeborg, chef för enheten Kultur & Upplevelse på Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen.

På Musikens Hus och Skeppet i Göteborg 20–22 april kommer en rad artister att presentera sig, både spännande nykomlingar och etablerade turnerande folkmusikstjärnor. Under konferensdelen av programmet behandlar man den nordiska folkmusikidentiteten, såväl som nordiska turnéfrågor. Här finns också praktiska seminarier, till exempel inom låtskrivande.

En av artisterna som kommer att delta heter Tommi Asplund från finska gruppen Frigg som nu får spela för festivalbokare, arrangörer, agenter, producenter, skivbolag, media och andra representanter från branschen.

– Vi är väldigt glada för att vi får vara med här, det är länge sedan vi stod på en scen utanför Finland och vi ser fram emot att börja turnera igen. Det är extremt viktigt för nordiska band att kunna presentera sin musik på internationella plattformar som den här. Vi tror att nordiskt samarbete bör stärkas, särskilt i osäkra tider som dessa, och vi hoppas att möjligheterna för nordiska folkmusikgrupper kommer att öka.

Folkmusik är ett vitt begrepp, och innefattar en rad uttryck, bland annat global roots, americana, indie-folk, singer-songwriter och en rad fusiongenrer.

– Den nordiska folkmusikscenen är full av liv, den har en berättelse om rötter, om människor och om de värderingar vi tror på. Nu vågar vi titta uppåt och framåt och återknyta kontakten med publiken. När det sker förändringar i världen skapar vi ny musik, letar efter nya möjligheter, nya marknader och plattformar, det är så musikscenen reagerar, sådana är vi, säger Katherine Synnes Finnskog, ordförande i NOMEX styrelse och VD för Music Norway.

Banden som deltar under Nordic Folk Alliance 2022 i Göteborg är: Blood Harmony (IS), Frigg (FI), Klingra (DK), La Riipa Group (FI), Pauanne (FI), Désirée Saarela & Triskel (FI), Umbra (IS), Svavar Knútur (IS), Johanna-Adele Jüssi (NO), Stampestuen (NO), Vassvik (NO), Sarah-Jane Summers & Juhani Silvola (NO), Stundom (DK), Víík (DK), Ebo Krdum (SE), Mirja Kippel (DK), Lena Jonsson Trio (SE), Gangarstubbsutta (NO), Symbio (SE) and Northern Resonance (SE). 

Nordic Folk Alliance arrangeras av Förvaltningen för Kulturutveckling Västra Götaland och NOMEX, en samarbetsplattform mellan de nordiska musikexportkontoren: Music Norway, Export Music Sweden, Music Finland, Iceland Music and Tempi, i samarbete med Göteborg & Co, Musikcentrum Väst, Bilda, Riksförbundet för Folk och Dansmusik, Folk You, Folkmusikens hus, Folk Alliance International, Roots & Sync, och Nordisk Kulturfond.

Läs mer på NordicFolkAlliance.com

Kontakt

Jennie Vilhelmsson Hedeborg
Enhetschef Kultur & Upplevelse, Förvaltningen för kulturutveckling
jennie.wilhelmsson.hedeborg@vgregion.se

Habbi Helgadóttir
Presskontakt Nordic Folk Alliance
+354 896 7889
habbi@icelandmusic.i

Presskontakter

Zara Tellander

Presskommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

   070-021 18 23