På lördag den 6 augusti invigs årets Västerhavsveckan i Fjällbacka, i Tanums kommun. Det blir tal, musik och intressanta samtal. Inspireras av forskare, konstnärer, eldsjälar som alla har gemensamt att de brinner för Västerhavet. Samtidigt börjar en vecka med ett späckat program med aktiviteter för alla åldrar på olika platser.

- Under Västerhavsveckan bjuds det på havsnära aktiviteter längs hela västkusten, i år är det fler än någonsin. Västerhavsveckans hundratal aktörer vill erbjuda på en maximal upplevelse av havet och samtidigt bidra till en större förståelse för hur havsmiljön påverkas av människan, säger Gunilla Fransson Bangura, projektledare för Västerhavsveckan.

Flera aktiviteter handlar om forskning om havet och man kan både ställa frågor till och hjälpa forskare med att inventera eller spana efter olika djur, till exempel invasiva arter.

Västerhavsveckans invigning 6 augusti

Invigningen hålls fredag 6 augusti kl. 11-12:30 i Fjällbacka i Tanums kommun. 

Invigningscenen är ombord på Toppsegelskonaren Kvartsita som ligger vid Nya kajen, Fjällbacka.

Liselotte Fröjd, kommunalråd Tanum och Magnus Berntsson, ordförande Västra Götalandsregionens miljönämnd hälsar välkomna

Linnea Sjögren från Catxalot, det lilla tångföretaget i Grebbestad som introducerat svensk tång i Sverige, inviger Västerhavsveckan 2022. 

11.30 Musik

11.40-12.20 Hållbar turism idag och i framtiden - ett samtal om dagens och framtidens scenarier och utmaningar för den kustnära turismen.

  • Eva-Maria Jernsand, forskare från Handelshögskolan, Göteborgs universitet
  • Marie Linde vice VD, Västsvenska turistrådet
  • Anders Tysklind, nationalparkschef Kosterhavet, Länsstyrelsen i Västra Götalands län
  • Isabella Lövin, tidigare miljöminister, med-ordförande i Friends of Ocean Actions och författare till nya boken Oceankänslan

12.20-12.30 Musik Pablo Copa

Moderator är Jessica Hjerpe Olausson, Chalmers industriteknik, marinbiolog och tidigare ansvarig för Maritima klustret i Västsverige.

Program i Fjällbacka fredag 6 augusti

Förutom invigningen går det också delta på många andra aktiviteter i Fjällbacka 6 augusti. Flera aktiviteter återkommer också på andra platser under veckan. 

Invigningen i Fjällbacka lördag 6 augusti

Se hela programmet för Västerhavsveckan

Kontakt

Gunilla Fransson Bangura
Projektledare Västerhavsveckan
070 – 930 59 30
gunilla.fransson@vasterhavsveckan.se

Västerhavsveckan - en temavecka för havsmiljö sen 2008

Sedan 2008 arrangerar miljönämnden i Västra Götalandsregionen (VGR) Västerhavsveckan, tillsammans med ett hundratal aktörer, med syftet att uppmärksamma vår havsmiljö och de utmaningar Västerhavet står inför. Då bjuds det på havsnära aktiviteter längs hela västkusten med målet är att höja vår havsmedvetenhet, det vill säga skapa intresse för havet och hur havet mår. 

Medverkande arrangörer är utöver VGR kommuner, universitet, institutioner, museer, ideella föreningar och privata företag.

Västerhavsveckan finns förutom i Västra Götaland också i Halland och Skåne. 
Skåne och Halland: www.vasterhavsveckanskanehalland.se

Miljönämnden är Västra Götalandsregionens politiska nämnd för miljöfrågor. I uppdraget ingår att stödja initiativ och fatta beslut som bidrar till ett miljömässigt hållbart samhälle.

http://www.vgregion.se/miljonamnden

Relaterade bilder

Presskontakter

Västra Götalandsregionens presstjänst

https://www.vgregion.se/aktuellt/press/

presstjansten@vgregion.se

010-441 41 99