Nu är det snart dags för Västerhavsveckan, i år den 6 - 14 augusti med festlig invigning i Fjällbacka, där bland annat tidigare miljöminister Isabella Lövin medverkar.

 
- Under årets Västerhavsveckan bjuds det på fler havsnära aktiviteter än någonsin, längs hela västkusten från Strömstad i norr till Helsingborg i söder. Västerhavsveckans hundratal aktörer vill erbjuda en maximal upplevelse av havet och samtidigt bidra till en större förståelse för hur havsmiljön påverkas av människan, säger Gunilla Fransson Bangura, VGR:s projektledare för Västerhavsveckan.
 
Flera aktiviteter handlar om forskning om havet och man kan både ställa frågor till och hjälpa forskare med att inventera eller spana efter olika djur, till exempel invasiva arter.
 

Västerhavsveckans invigning 6 augusti

Invigningen hålls fredag 6 augusti kl. 11-12:30 i Fjällbacka i Tanums kommun
  • Liselotte Fröjd (M), kommunalråd Tanum och Magnus Berntsson (KD), ordförande Västra Götalandsregionens miljönämnd hälsar välkomna
  • Linnea Sjögren från Catxalot, det lilla tångföretaget i Grebbestad som introducerat svensk tång i Sverige, inviger Västerhavsveckan 2022. 

Hållbar turism idag och i framtiden – ett samtal om dagens och framtidens scenarier och utmaningar för den kustnära turismen

  • Eva-Maria Jernsand, forskare från Handelshögskolan, GU
  • Marie Linde vice VD, Västsvenska turistrådet
  • Anders Tysklind, nationalparkschef Kosterhavet, Länsstyrelsen 
  • Isabella Lövin, tidigare miljöminister, med-ordförande i Friends of Ocean Actions och författare till nya boken Oceankänslan 
 
Moderator för samtalet är Jessica Hjerpe Olausson, Chalmers industriteknik, marinbiolog och tidigare ansvarig för Maritima klustret i Västsverige.
 
 

Programtips

Förutom invigningen går det också delta på många andra aktiviteter i Fjällbacka 6 augusti. Flera aktiviteter återkommer också på andra platser under veckan. 
 
 

Forskningsfartyget Kvartsita

Den mäktiga toppskonaren Kvartsita besöker sju kommuner. Ombord finns strandstädare, Västkuststiftelsen, havsverkstan och forskare. Dessutom finns ett stort program med aktiviteter iland.
 
 

Öppet hus på Kristineberg center 

Passa på att besöka forskarna på en av världens äldsta marina forskningsstationer onsdag 10 augusti 

Program

Hela programmet finns på webben där du kan söka bland alla årets aktiviteter.  

Västerhavsveckan finns förutom i Västra Götaland också i Halland och Skåne. 
Skåne och Halland: www.vasterhavsveckanskanehalland.se

Följ Västerhavsveckan 

www.vasterhavsveckan.se
Facebook
Instagram
Youtube

Kontakt

Gunilla Fransson Bangura
Projektledare Västerhavsveckan
070 – 930 59 30
gunilla.fransson@vasterhavsveckan.se

Västerhavsveckan - en temavecka för havsmiljön sen 2008

Sedan 2008 arrangerar miljönämnden i Västra Götalandsregionen (VGR) Västerhavsveckan tillsammans med ett hundratal aktörer, med syftet att uppmärksamma vår havsmiljö och de utmaningar Västerhavet står inför. Då bjuds det på havsnära aktiviteter längs hela västkusten där målet är att höja vår havsmedvetenhet, det vill säga skapa intresse för havet och hur havet mår. 

Medverkande arrangörer utöver VGR är kommuner, universitet, institutioner, museer, ideella föreningar och privata företag.

Miljönämnden är Västra Götalandsregionens politiska nämnd för miljöfrågor. I uppdraget ingår att stödja initiativ och fatta beslut som bidrar till ett miljömässigt hållbart samhälle.

http://www.vgregion.se/miljonamnden

Relaterade bilder

Presskontakter

Västra Götalandsregionens presstjänst

https://www.vgregion.se/aktuellt/press/

presstjansten@vgregion.se

010-441 41 99

Anna Liljenberg

Presschef

presstjansten@vgregion.se

Björn Johansson

Pressekreterare/kommunikatör

presstjansten@vgregion.se

Ingrid Lord

Pressekreterare/kommunikatör

presstjansten@vgregion.se

Anders Sandahl

Pressekreterare/kommunikatör

presstjansten@vgregion.se