Den 7–8 maj blir det slöjdmarknad, workshops och slöjd från scenen på Remfabriken i Gårda. Här kan du se band, remmar och knypplad spets växa fram från de gamla maskinerna från förra sekelskiftet. Från scenen visar experter hur man hugger ett baktråg, hur man spinner lin – eller hur man ser på en sko om den är av bra kvalitet. Ett femtontal lokala slöjdare finns på plats. Bakom arrangemanget står Västra Götalandsregionen och två anrika Göteborgsföreningar.

Collage Fotograf/Källa: Anna Backlund

I stadsdelen Gårda, i centrala Göteborg, finns en fabrik där nästan ingenting har förändrats sedan förra sekelskiftet. Produktionen på Remfabriken upphörde 1977, och personalen stängde av maskinerna och gick hem. Fabriken är numera ett arbetslivsmuseum som drivs av Föreningen Göteborgs Remfabrik.

– Fabriksmiljön är helt intakt, det känns som att kliva rakt in i en svunnen tid. Både byggnaden och maskinerna är i fantastiskt skick. Lådorna där garnet läggs är kvar, och arbetsrockarna hänger på sina platser där personalen lämnat dem. Det är en magisk plats, säger Katarina Karlsson, hemslöjdskonsulent på Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen.

När hon och hennes kollega Maria Claesson funderade på hur fler göteborgare skulle kunna upptäcka denna dolda pärla, träffade de en slöjdförening, Göteborgsslöjd, som ville anordna marknad men saknade lokal.

– Det var helt enkelt upplagt för ett samarbetsprojekt! Nu har vi kunnat göra ett större evenemang tillsammans med de här två anrika föreningarna. Göteborg behöver verkligen en slöjdkick på våren, säger Katarina Karlsson.

Förutom en slöjdmarknad med femton lokala slöjdare, finns även en slöjdscen. Där hugger timmerhuggaren Sara Thorn baktråg, Marie Ekstedt Bjersing visar hur man spinner lin och av Anna Melkersson får vi får veta mer om hur man känner igen en kvalitets-sko. En äkta mästerslöjdare finns också på plats, Knut Östgård från Lerum.

– Det finns också möjlighet för den som vill att prova på olika tekniker. Vi bjuder på en rad workshops i allt från skovård till makramé och knyppling, säger Katarina Karlsson

Under helgen kör Remfabriken sina gamla maskiner för spets, remmar, band och snoddar. Inne på remfabriken visas utställningen Slöjdväxla av Kulturlabbet. I entrén visas också utsmyckningar formgivna av textilkonstnär Anna Backlund. Området pryds av träblommor tillverkade av motorsågskonstnären Veiler Ask.

Vårslöjd på Remfabriken pågår 7–8 maj, klockan 11–17 båda dagar. Remfabriken ligger på Åvägen 15 i Göteborg. Fri entré. Fullständigt program hittar du här...

Vårslöjd på remfabriken arrangeras av Förvaltningen för kulturutveckling, föreningen Göteborgs Remfabrik och föreningen Göteborgsslöjd – i samarbete med fastighetsägaren Higab och Textilmuseet/nätverket Folk och form.

Bild: Collage av Anna Backlund

Kontakt

Maria Claesson, hemslöjdskonsulent
070 - 662 68 04
maria.a.claesson@vgregion.se

Förvaltningen för kulturutveckling är en del av Västra Götalandsregionen. Vi vill att alla invånare och besökare ska ha nära till kultur, natur och kulturarv. Genom närvaro och verksamhet i hela regionen når och angår vi många.  Tillsammans med andra utvecklar, förmedlar och skapar vi kunskap och upplevelser. Med vår samlade kompetens verkar vi för ett hållbart samhälle och ett gott liv för alla i hela regionen. Läs mer på vgregion.se/kulturutveckling 

Presskontakter

Zara Tellander

Presskommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

   070-021 18 23