Glöm Dansa med vargar. Att vandra med åsnor är det nya svarta! När våren står i full blom styr vi hovar och steg ut på medeltida vandringsleder och längs nutida vägar. Vi går i sällskap av de vandringsvana åsnorna Toni och Aurora Alba. Vandringen börjar i Kungälv 26 maj och avslutas på 28 maj på Lödöse museum med en familjedag med djurtema.

Under 2016 vandrade åsnorna och deras två förare, Helena Kågemark och Carlo Magnani i 260 mil från Italien till Sverige. Det tog sju månader och en vecka. Under vandringen gav de en liten trädplanta som tack för gästfriheten till dem som härbärgerade den vandrande karavanen för natten.

Det blev 170 trädplantor som nu markerar rutten från Albiano Magra till Göteborg och som en hyllning till deras långörade vandringsvänner kallas vägen Via Asina, Åsnevägen. I juni 2017 kommer de att påbörja återvandringen.

På åsnornas villkor

Att vandra i sällskap med åsnor betyder att följa deras steg och tempo. När åsnorna behöver äta eller vila tar man en paus. Ibland får man ta en annan väg än den man tänkte för att underlaget inte är lämpligt eller om det finns något annat hinder som gör det svårt för en åsna att passera.

Vana och ovana vandrare är välkomna. Gammal som ung. Man kan hänga på hela vägen eller bara delar av den. Hundar är också välkomna.

36 kilometer vandring i åsnerytm

Om man vill följa med båda dagarna och hela sträckan på ca 36 km (fredagen ca 23 km, lördagen ca 13 km), så får man ordna med övernattning själv. Vi följer i stort Lödöseleden med vissa variationer. Om man vill hitta oss under den pågående vandringen så uppdateras information på Lödöse Museums Facebooksida.

Samling kl. 08.30 Fredag 26 maj vid Göteborgs Handikappridklubb, Rödbo Lunnaväg 10 i Kungälv.

Vi kommer fram till Lödöse museum på lördagskvällen. Där berättas det historier från långa och korta vandringar runt brasan och det bjuds på pilgrimssoppa.

På familjesöndagen den 28 maj på Lödöse museum kan man delta i Vandringsdrömmar, en workshop med vandrarna och åsnorna. Från 5 år och uppåt, även vuxna. Vandringsdrömmar är en lek med idéer och önskningar i åsnornas hage.

Djurtema för familjesöndagen

Under medeltiden strövade många djur fritt i staden. Man hade nytta av dem både i livet och efter slakt. På museet finns många olika föremål gjorda av ull, ben, läder och horn. Man gjorde skor, kammar, instrument, leksaker mm. Vår arkeolog berättar om några av föremålen. Passa även på att träffa djuren som vi har på besök.

Mer om åsnevandringarna

Läs gärna mer om åsnevandringarna på www.ettogonblickjagarpavag.blogspot.se och följ på instagram: unattimostoarrivando

För frågor, mer information och anmälan:

Greta Åberg, pedagog
Lödöse museum/Västarvet
E-post: greta.aberg@vgregion.se
Tfn: 0700-82 48  37
Webb: www.lodosemuseum.se


Presskontakter

Zara Tellander

Presskommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

   070-021 18 23