Samtliga riksdagspartier har lämnat sina vallöften för förbättrad psykisk hälsa, och en bättre ekonomi för den som har psykisk funktionsnedsättning, till Revansch. Du läser dem i Revansch nummer 2 som har kommit ut nu i juni. I samma tidning svarar socialminister Lena Hallengren på frågor från Revanschs läsare.

Revansch nr 2:2022 omslag

Revansch har intervjuat personer med erfarenhet av att ringa ambulansen vid akut psykisk ohälsa, och med erfarenhet av att bli hämtad av polisen när man mått alltför dåligt och behöver hjälp. Slutsatsen är att behovet av psykiatriambulanser, och kompetens om psykisk ohälsa hos ambulanspersonal, är avgörande för en god vård.

På kultursidorna uppmärksammas ny litteratur om ångest, och hiphop med psyket i fokus. Vi möter också Sveriges mest lästa bloggare Clara Lidström, känd som Underbara Clara, som talat om sina depressioner och utbrändhet.

I val-specialen uppmärksammas lokal kamp för fler trygga mötesplatser, och ett möte i riksdagen om sanningar och fördomar om farlig psykisk ohälsa. Vi tar del av ny forskning om hur de statliga särskilda ungdomshemmens betoning på säkerhet omöjliggör god vård.

Socialminister Lena Hallengren svarar på läsarnas frågor, bland annat ”Vill du förbjuda mekaniskt tvång inom sjukvården?” och ”Vad gör regeringen för att ge ökad tillgång till tidiga insatser för barn och unga med psykisk ohälsa?” I en enkät lämnar riksdagspartierna sina vallöften inom området ökad psykisk hälsa.

På hälsosidan lagar Revansch vegansk mat med RSMH Söder om söder. Som vanligt blir det debatt och insändare, suduko och korsord.

För mer information kontakta:

Chefredaktör Anna Morin anna.morin@rsmh.se

Beställ ett gratis exemplar av Revansch, mejla rsmh@rsmh.se

Tidningen Revansch handlar om psykisk hälsa och ohälsa, ur ett samhällsperspektiv och med människan i fokus. Revansch ges ut med fyra nummer per år och är medlemstidning för Riksförbundet för Social och Mental Hälsa (RSMH) sedan 1980.

RSMH är en medlemsorganisation där människor med erfarenhet av psykisk ohälsa och deras anhöriga arbetar tillsammans för att värna sina rättigheter i samhället. RSMH är religiöst och partipolitiskt obundet och har ungefär 6 500 medlemmar. RSMH brinner särskilt för att öka resurserna till unga med psykisk ohälsa, att tillgängligheten till psykiatrisk vård ska öka, att tvångsvården ska minska och vi arbetar mot alla former av diskriminering av personer med psykisk ohälsa. Läs mer om RSMH: www.rsmh.se