Den 22 september går Tyskland till val. Södertörns högskolas Östersjö- och Östeuropaforskare analyserar situationen både inför och efter valet. Valet diskuteras även den 17/9 på Medelhavsmuseet, vid ett seminarium som Södertörns högskola arrangerar tillsammans med SIEPS och Uppsala universitet.

På söndag, den 22 september, går Tyskland till val. Vad kan utgången av det komma att betyda för tyskarna? Och för övriga Europa?

Mai-Brith Schartau, docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola har skrivit en analys inför valet och kommenterar efter valet på www.balticworlds.com. Den 17 september arrangeras även ett seminarium på Medelhavsmuseet av Södertörns högskola, SIEPS och Uppsala universitet.

Seminarium om tyska valet

Vid ett seminarium den 17 september klockan 14-16 diskuteras det tyska valet ur ett antal olika perspektiv. Tyskland spelar en avgörande roll i det europeiska samarbetet – inte minst för att försöka lösa Eurokrisen. Ändå har EU-frågorna knappast synts till i valrörelsen. Kampanjen har istället fokuserat på inrikesfrågor som pensioner, minimilöner och barnomsorg. Vid seminariet diskuteras den inhemska situationen och dess inflytande på valet samt betydelsen av resultatet. Dessutom betydelsen för övriga Europa. Mediebevakningen under valkampanjen kommer också att tas upp. 

Seminariet arrangeras av Baltic Worlds, Södertörns högskolas forskningsmagasin inriktat på Östersjö- och Östeuroparegionen, SIEPS (Swedish Institute for European Policy Studies) och Forum for German Studies vid Uppsala universitet.

Ytterligare information

Anmälan

Bevakning av val i Östersjö- och Östeuroparegionen

Sedan 2010 har Södertörns högskola genom tidskriften Baltic Worlds bevakat och kommenterat val i ett 20-tal länder i Östersjö- och Östeuroparegionen. Inför det tyska valet har Mai-Brith Schartau, docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola, skrivit en analys. http://balticworlds.com/germany/

Efter valet kommer hon även att kommentera resultatet och dess konsekvenser. Följ valbevakningen på Baltic Worlds webbplats.

Kontakt

Eleonor Björkman, pressansvarig Södertörns högskola: eleonor.bjorkman@sh.se eller 070-286 13 32.

Presskontakter

Jenny Tirén Berg

Kommunikatör

jenny.tiren.berg@sh.se

   072-236 05 43

Sophia Nilsson

Forskningskommunikatör

sophia.nilsson@sh.se

08-6084000

0722-101453

Emma Williams

Forskningskommunikatör

emma.williams@sh.se

0722088876