Till slut har vaccinering mot covid-19 inletts i Sverige. Under de tre inledande veckorna har ca 80.000 personer vaccinerats i Sverige. I Israel har samtidigt närmare två miljoner medborgare vaccinerats. I en debattartikel i lokaltidningen Mitti föreslår Medborgerlig Samling att Region Stockholm ska ta hjälp av Försvarsmakten för att öka tempot i vaccinationen av invånarna i Stockholms län.

Mikael Flink och Kai Rämö Fotograf/Källa: Medborgerlig Samling

Sveriges socialminister Lena Hallengren (S) hänvisar till landets regioner när det gäller planering och genomförande av vaccinering mot covid-19. Uppgiften handlar i grund och botten om att vaccinera samtliga personer som är 18 år eller äldre på kortast möjliga tid. Hittills har vaccinationerna i Sverige genomförts i en lägre takt än i de flesta jämförbara länder, och mycket talar för att det skulle vara möjligt att öka takten väsentligt.

– Varje veckas fördröjning av vaccinationerna innebär enorma samhällskostnader, säger Mikael Flink, distriktsordförande för Medborgerlig Samling i Stockholms län. – Här i Stockholmsregionen ska närmre två miljoner människor vaccineras två gånger vardera, vilket innebär en enorm logistisk utmaning. För att lösa denna utmaning behöver vi tänka utanför boxen och inte överlåta planeringen åt byråkrater och regionpolitiker.

I dagens debattartikel föreslår Medborgerlig Samling att Region Stockholm ska ta hjälp av Försvarsmakten för att förstärka logistik och planering inom Region Stockholm. Överbefälhavaren Micael Bydén uttalade nyligen i en intervju i Svenska Dagbladet att Försvarsmakten skulle kunna spela en betydande roll i det kommande arbetet med vaccinering mot covid-19.

– Vi föreslår att den här operationen leds av militär personal, som har erfarenhet av att lösa svåra logistiska uppgifter under press, säger Kai Rämö, försvarspolitisk talesperson för Medborgerlig Samling. – Genom att bygga kombinerade team tillsammans med civil sjukvårdspersonal skulle vi kunna öka takten väsentligt och spara värdefull tid. Vi föreslår att vi utnyttjar militära tält kompletterade med andra mobila lokaler i anslutning till större arbetsplatser och knutpunkter. Gemensamt för valet av platser ska vara att vaccineringen sker i det fria för att minska risken för smittspridning.

Hela debattartikeln i Mitti kan läsas på denna länk: https://www.mitti.se/debatt/debatt-utnyttja-militar-kompetens-for-covid-vaccinationen/repuao!W22Gy47QboJypEgK75Img/

 

Medborgerlig Samling (MED) är ett liberalkonservativt parti som arbetar för medborgarnas bästa - en gräsrotsrörelse för ett återupprättat samhällskontrakt och en långsiktigt hållbar samhällsutveckling.

MED har sedan valet 2018 representation i tre kommunfullmäktige; Laholm, Höör och Torsås. Genom lokalföreningar och distrikt runt om i landet arbetar MED för en förnyelse av svensk politik.

www.medborgerligsamling.se

Presskontakter

Mikael Flink

Pressansvarig

mikael.flink@medborgerligsamling.se

   070-7701221