Konkurrensen var
stenhård när
Myndigheten för
Yrkeshögskolan
skulle bedöma
ansökningarna för
utbildningar som får
starta till hösten
2015. Därför var det
extra roligt när
beskedet kom
häromdagen:
Fastighetsbranschen
får starta hela elva
utbildningar på åtta
orter i landet
hösten 2015. Därmed
fördubblas antalet
utbildningsplatser
mot
fastighetsbranschens
yrken på
yrkeshögskolenivå.
I den pågående och kommande kompetensväxlingen inom fastighetsbranschen är kompetens på yrkeshögskolenivå hett eftertraktad. Det visade inte minst Fastighetsbranschens Utbildningsnämnds (FU) kompetensundersökning KUB2014. Därför är det mycket glädjande att hela elva utbildningar på åtta orter runt om i landet har beviljats start från hösten 2015. Det handlar om utbildningar mot bland andra yrkesrollerna fastighetstekniker, fastighetsingenjör och fastighetsförvaltare. I och med det här ökar antalet utbildningsplatser inom yrkeshögskolan mot branschens yrken med ytterligare drygt 600 platser – nästan en fördubbling jämfört med i dag.
Myndigheten för Yrkeshögskolan (MYH) rapporterade under hösten att man fått in rekordmånga ansökningar av hög kvalitet och flaggade för att konkurrensen mellan både branscher och utbildningsanordnare skulle bli mycket hård för att få starta sökta utbildningar. På Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd (FU) tycker man därför att det är extra roligt att så många av branschens utbildningar blivit beviljade. Madeleine Rietschel, verksamhetschef på FU, tror att en bidragande orsak är FU:s insatser under de senaste åren – ett idogt arbete som man nu ser effekten av.
– Genom branschens nationella uppvaktning av beslutsfattare och myndigheter, de regionala arbetsgruppernas (FUR) arbete och höstens YH-konferens har vi ökat kunskapen om branschens kompetensbehov. Vi är väldigt glada över denna utveckling. Samtidigt ser vi att det återstår mycket arbete för att säkra de kompetensbehov som fastighetsbranschen fortsatt kommer att stå inför, säger Madeleine Rietschel.
Även för branschföretagen är beskedet om fler möjliga yrkeshögskoleutbildningar inom fastighetsyrkena självklart mycket goda nyheter.
– Jag är verkligen glad över beskedet om att vi blivit beviljade så många som elva utbildningar. Det kommer att stärka kompetensförsörjningen inom branschen på ett fantastiskt sätt, säger Cecilia Söderström, HR-chef på fastighetsbolaget Vasakronan.
Fastighetsbranschens Utbildningsnämnden anser att det är av största vikt att branschföretagen nu fortsätter att engagera sig i de utbildningar som startar genom att erbjuda kvalitativa praktikplatser (LIA) och aktivt deltagande i ledningsgruppsarbetet.
På följande orter startar fastighetsutbildningar inom Yrkeshögskolan till hösten:
Falun, Drift- och Fastighetstekniker 2 på YA Yrkeshögskola AB, 300 YH-poäng
Värnamo, Fastighetsingenjör på Tekniska Högskolan i Jönköping AB, 400 YH-poäng
Malmö, Facility Manager på Plushögskolan AB - Affärshögskolan, 400 YH-poäng
Stockholm, Fastighetsförvaltare 2 på John Ericsson Institutet, 500 YH-poäng
Stockholm, Fastighetsingenjör 2 på John Ericsson Institutet, 500 YH-poäng
Stockholm, Fastighetstekniker 2 på John Ericsson Institutet, 400 YH-poäng
Uppsala, Drift- och fastighetstekniker 2 på YA Yrkeshögskola AB, 300 YH-poäng
Göteborg, Drift- och Fastighetstekniker 2 på YA Yrkeshögskola AB - Fastighetsakademin, 300 YH-poäng
Örebro, Fastighetsförvaltare på Hermods AB Stockholm (Örebro), 400 YH-poäng
Örebro, Fastighetstekniker på Hermods AB Stockholm (Örebro), 350 YH-poäng
Linköping, Fastighetstekniker 2 på TUC Sweden AB - Yrkeshögskola, 400 YH-poäng
Kontaktperson: Magnus Nordin, Utvecklingsledare på FU, mobil 072-55 24 700.
Mer information om yrkesroller inom fastighetsbranschen finner du på www.fastun.se och om yrkeshögskoleutbildningar på www.yrkeshogskolan.se och www.myh.se