Dramatiska berättelser, fantastiska miljöer, fascinerande arkeologi och spännande kulturarv! På Kulturarvsdagarna 7–9 september finns massor av roliga och berikande aktiviteter att besöka på museer, besöksmål och historiska platser.

Kulturarvsdagarna 7-9 september erbjuder fantastiska möjligheter att ta del av det lokala kulturarvet runt om i Sverige. Då passar vi också på att visa upp olika verksamheter i Västarvet - med allt från föreläsningar till visningar, från kulturmiljöer till arkeologiska utgrävningar.

Några av Västarvets aktiviteter under Kulturarvsdagarna är följande:

 • Publik arkeologisk utgrävning vid Lödöse med visningar och möjlighet att vara med
 • Premiär för en 3D-modell av Vitlyckehällen på Vitlycke museum
 • Visningar av samlingar från när och fjärran och föredrag på Kulturlagret i Vänersborg
 • 10-årsjubileum och fullt av aktiviteter i Åsnebyns Kulturreservat
 • Renovering av Prästgårdsflygeln i Alingsås med visningar av gammalt hantverk och metoder
 • Våra hemslöjdskonsulenter medverkar på Sy & hantverksfestivalen i Göteborg och håller workshops i broderi och täljning

Tävling - dela kulturarvet och vinn unika priser!

Dela ditt favoritkulturarv på Instagram tävla om och unika priser från något av Västarvets museer. Använd hashtaggen #kulturarvftw mellan 20 augusti och 10 september och dela bilder och betraktelser över din historiska favoritplats eller föremål.

Du som är med och tävlar har möjlighet att vinna priser för ett mindre sällskap. Priserna är:

 • Äg en arkeolog på Lödöse museum. Under några timmar får du och ditt sällskap en unik introduktion till hela museet och en exklusiv föremålsvisning bakom kulisserna i vår fyndhantering, med föremål som besökare normalt inte ser. Som om inte det vore nog så bjuder vi på en stadsvandring också, så att du och dina vänner får en helhetsupplevelse av dagen! För ett sällskap på max 6 personer.
 • En unik upplevelse av samlingarna på Vänersborgs museum. Vi bjuder in till en exklusiv guidning på Kulturlagret, där Vänersborgs museum förvarar sina samlingar. Kika in bakom kulisserna och förundras över samlingar från när och fjärran med en unik närhet till objekten. För ett sällskap på max 6 personer.
 • Nattguidning i Tanums världsarv. Vitlycke museum bjuder på en visning av hällristningarna i ficklampans sken. Upplev när hällristningarna vaknar till liv i en underbart suggestiv miljö. Max 6 personer.
 • Bakom kulisserna på Göteborgs naturhistoriska museum. På museet finns närmare tio miljoner objekt och preparat. Här får du och ditt sällskap en inblick i en zoologisk värld med lika intressanta som spännande objekt som besökaren vanligtvis inte möter i museets utställningar. Max 6 personer.
 •  Lär dig gjuta på Forsviks bruk. Forsviks bruk är en av Sveriges äldsta industrihistoriska platser. Du och ditt sällskap får gå en kurs i traditionellt gjutande i en fantastisk miljö. Max 6 personer. 
 • Vinn en kurs på Slöjd & Byggnadsvård! Hållbara hantverk och tekniker, trädgård och slöjd – Slöjd & Byggnadsvård är Västsveriges centrum för hållbarhet och sunda material. Nu kan du vinna en valfri endagskurs ur programmet för hösten 2018 eller våren 2019.

En jury från Västarvet väljer ut de vinnande bidragen och gör i dialog upp med vinnarna om när besöken kan genomföras.

Kulturarvsdagen i Sverige

Evenemanget Kulturarvsdagen är en del av de europeiska kulturarvsdagarna, European Heritage Days, och det mest firade gemensamma kulturevenemang i Europa. I Sverige firar vi alltid andra helgen i september, i år 7-9 september och Riksantikvarieämbetet samordnar alla aktiviteter.

Klicka här för att upptäcka något som händer på Kulturarvsdagen nära dig > >


Presskontakter

Zara Tellander

Presskommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

   070-021 18 23