Välkommen på en konsertföreställning mitt bland utställningarna på Göteborgs Naturhistoriska Museum. HOPP - kan vi göra fel på ett bättre sätt? - är ett nyskrivet originalverk i två akter som handlar om människans plats i en hållbar samhällsutveckling och om möjligheterna att känna hopp. Medverkar gör olika lokala barnkörer tillsammans med vuxenkören Vokalerna från Kungälv. Konserten genomförs på museet söndag 22 mars kl. 15.

Det nyskrivna körverket, både musiken och texterna handlar om den obeskrivligt vackra planeten, om hoten och oron för framtiden, om den sårbara människan, om längtan efter samhörighet, om de obesvarade frågorna och det hoppfulla som trots allt finns. Kanske kan man känna hopp i att det lilla hänger ihop med det stora, att man själv kan betyda något för helheten, att den känslan förstärks om man gör något i grupp som till exempel att sjunga i en kör.

Musikstyckena har titlar såsom Om inte vi så vem? Hela vägen hem, Omsorgen, Sårbarheten och Ett litet hopp. Den första halvan lyfter fram den oro som många känner inför utvecklingen i världen och de frågor som många har inför hoten mot vår livsmiljö. Den andra halvan handlar mer om det hoppfulla och företeelser som gör att det finns anledning att känna hopp inför framtiden.

En längtan efter ett vi

Det hoppfulla strålar ut från musiken, sångtexterna, sången och att verket framförs med flera körer. Körsång är en stor folkrörelse i Sverige idag och står för något gemensamt i samhället. Texterna handlar bland annat om en längtan efter att återupprätta en form av vi-känsla som skaparna Mats och Simon tycker att de ofta saknar i dagens samhälle.

- Däri finns ju också något hoppfullt, människan har ju förmågan att skapa denna vi-känsla, att kommunicera med varandra för att hitta gemensamma lösningar på miljöhoten och samhällets andra stora utmaningar. Det är sällan tekniska lösningar som är problemet utan det är oftare människors värderingar, politik, ekonomiska system, sätt att organisera samhället som kan skapa hinder för en hållbar utveckling. Sedan behövs ju tekniken självklart som ett viktigt hjälpmedel i en hållbar samhällsutveckling, säger Mats och Simon.

Medverkande körer och musiker

Körverket är skrivet och komponerat av musikern och kompositören Simon Ljungman och textförfattaren och hållbarhetskonsulten Mats Alfredson. Karl Ekdahl står för manusberarbetning och regi. Körena som medverkar är Vuxenkören Vokalerna, barnkören Stockslycke kör-kristaller, barnkörer från Härryda, barn- och ungdomskörer från Nödinge och Kulturskolan Majorna-Linné.

När, var & hur?

Missa inte denna unika upplevelse med en hoppfull konsert som pågår mitt i utställningsmiljön på Göteborgs Naturhistoriska Museum på söndag 22 mars kl. 15.

Ingen förbokning krävs, det är bara att komma. Det är ingen extra kostnad utöver entré till museet, 40 kr (= årsbiljett) för vuxna, barn och ungdomar under 25 år har fri entré.

För frågor och mer information:

Eva Goffe
Göteborgs Naturhistoriska museum
Tfn: 070-696 56 95
E-post: eva.goffe@vgregion.se

Mats Alfredson
Tfn: 0703 – 205 870
E-post: mats.alfredson@telia.com

Simon Ljungman
Tfn: 0707 – 721 159
E-post: simon@hjartatsorkester.se

Samarbetspartners:

Göteborg Stad Kultur, Västra Götalandsregionen Kulturnämnden, Alingsås kommun, Härryda kommun, Kungälvs kommun, Kulturmiljonen, Kultur- och fritidschefsnätverket i Göteborgsregionen samt Körverket HOPP.


Presskontakter

Zara Tellander

Presskommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

   070-021 18 23