Nu har över tre miljoner vaccindoser getts i Västra Götaland. På lördag håller 150 mottagningar öppet för drop-in-vaccination med första, andra och tredje dosen till alla som vill passa på. "Vaccination är fortfarande det bästa skyddet mot svår sjukdom", säger vaccinationssamordnare Kristine Rygge.

Vaccinationsdagen är en särskild satsning som Västra Götalandsregionen gör för att ännu fler ska stärka sitt skydd mot covid-19. På lördag 22 januari är det 150 vaccinatörer som håller extra öppet med drop-in mellan kl. 10-14.   

– Med vaccinationsdagen vill vi göra det så enkelt om möjligt att vaccinera sig. Vaccination är fortfarande det bästa skyddet mot svår sjukdom i covid-19, säger vaccinationssamordnare Kristine Rygge. 

Dosintervallet mellan andra och tredje dosen är numera fem månader. Det gör att många personer har möjlighet att ta sin tredje dos på lördag. 

– Tredje dosen är viktig för ett gott skydd. Men jag vill också betona att det är mycket viktigt att de som inte tagit en första eller andra dos gör det. Passa på nu när det är lättillgängligt och vi har gott om vaccin, säger Kristine Rygge. 

De vaccin som kommer att ges under dagen är Pfizers Comirnaty eller Modernas Spikevax. Det kostar ingenting att vaccinera sig. 

Länk: Alla mottagningar som har öppet på lördag i respektive kommun

Lägesrapport vaccination: Tre miljoner doser i Västra Götaland 

Västra Götalandsregionen fortsätter det intensiva arbetet med att löpande erbjuda vaccination mot covid-19 till invånarna. 

Fram till och med förra veckan hade 85,8 procent av alla invånare över 12 år fått minst en dos vaccin och 82,4 procent hade fått minst två doser. Bland invånare över 18 år hade 36 procent fått sin tredje dos. 

Därmed har över tre miljoner vaccindoser har nu getts i Västra Götaland – totalt 3 040 230 vaccinationer. 

– Vaccinatörerna gör att fantastiskt jobb med detta mitt i den stora belastningen på hela vården just nu. Det kan vara svårare att få tid på vissa orter men om du är villig att åka en bit finns det tider. Vi sätter också in extra vaccinationsinsatser på vissa platser för att nå så många som möjligt, säger Kristine Rygge. 

Ta den för laget – idrottslivets stöd för vaccination mot covid-19 

Den 19 januari utmanade Västra Götalandsregionen det västsvenska idrottslivet att “ta den för laget” - vaccination mot covid-19 (se pressmeddelande). 

Flera föreningar har redan antagit utmaningen och uppmuntrar sina supportrar att genom vaccination skydda sig mot allvarlig sjukdom, bland andra FC TrollhättanIFK Skövde handbollJuniordykarnaKungälvs handbollsklubbVilla Lidköping och Örgryte fotboll. Fler kommer inom kort.

Kontakt för frågor:  

Västra Götalandsregionens presstjänst, 010-441 41 99, presstjansten@vgregion.se  

Västra Götalandsregionen, VGR, ska bidra till ett gott liv för människorna i Västra Götaland – det är vårt övergripande uppdrag. Det gör vi inom våra områden: hälso- och sjukvård, tillväxt och utveckling, kollektivtrafik och kultur. VGR styrs av förtroendevalda politiker. De 149 ledamöterna i regionfullmäktige väljs av invånarna i de allmänna valen. VGR har ungefär 56 000 anställda som främst arbetar inom hälso- och sjukvården men vi har också verksamhet inom kultur, utbildning och kollektivtrafik.

Presskontakter

Västra Götalandsregionens presstjänst

https://www.vgregion.se/aktuellt/press/

presstjansten@vgregion.se

010-441 41 99