Under kommande tio år behövs 50 000 yrkesförare i Sverige. Nu möter Timrå kommun transportbranschens behov med en ny gymnasial transportinriktning. Idag, tisdag 19 oktober, samlas representanter från branschen och Timrå kommun.

Transportinriktningen planeras starta redan höstterminen 2022 som en del av Timrå gymnasiums Fordons- och transportprogram. Bakom beslutet står barn- och utbildningsnämnden.

– Signalen från transportbranschen är tydlig; det finns ett skriande behov av yrkesförare. Det är viktigt att vi erbjuder en utbildning som möter arbetsmarknadens behov.  Vi vill få unga ut i arbete, säger Lisbeth Eklund (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Redan idag är bristen på yrkeschaufförer stor och under kommande tio år bedömer Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd (TYA) att det kommer behövas 50 000 nya yrkesförare i Sverige. Det närmaste halvåret 1923 nya förare. För DB Schenker är beslutet om en ny transportinriktning välkommet.

– Det finns ett stort behov av yrkesförare och branschen är expansiv. Det är en industritung region där transportsektorn är oerhört viktig. Vi vill gärna vara med på den här resan tillsammans med Timrå,  säger Patrik Ellefsson, distriktschef DB Schenker.

På plats under branschrådet fanns representanter från TYA, DB Schenker, Fermgruppen, och Godsservice.

Fordons- och transportprogrammet på Timrå gymnasium har sedan tidigare inriktningen flygplatstekniker. Den nya transportinriktningen består av 12 utbildningsplatser.

För mer information

Lisbeth Eklund (S), ordförande
Barn- och utbildningsnämnden, Timrå kommun.
073-037 84 47 / lisbeth.eklund@timra.se

Susanne Wåger, rektor.
Timrå gymnasium
073-275 48 65 / susanne.wager@timra.se 

Christina Eriksson, näringslivskoordinator
Näringslivskontoret, Timrå kommun
070-558 96 09 / christina.eriksson@timra.se