På valborgsmässoafton 30 april klockan 12.00-16.00 plockas valstegarna fram på Göteborgs naturhistoriska museum. Gapet på den mytomspunna Malmska valen öppnas och besökare får för första gången på två år träda in i salongen i valens inre igen.

På valborg öppnas Malmska valens inre för besökare. Fotograf/Källa: Ian Schemper

Den 29 oktober 1865 simmade en ung blåval för nära land och fastnade på en holme i Askim, söder om Göteborg. Djuret, som var över 16 meter långt och vägde som en spårvagn, kämpade för att komma loss, men förgäves. Boende i trakten rodde ut för att ha ihjäl djuret med gevär, pikar och andra tillhyggen.  

– Om de ville ha ihjäl ett hemskt sjöodjur eller om de ville hjälpa valungen från att dö av uttorkning är svårt att veta. Resultatet blev oavsett detsamma, säger Hugo Hallberg som kommer arbeta som valvärd under öppningen. 

Direktör James Dickson köpte valen och konservator A.W. Malm, som arbetade vid Göteborgs museum, fick ta hand om kroppen. Den släpades in till Lindholmens varv där man drog upp den på en slip. Kroppen flåddes och man började bygga en trästomme som man sedan skruvade fast skinnet på med massor av mässingsskruvar. Ett tag reste den monterade valen runt i Europa och visades upp för en nyfiken allmänhet innan den slutligen fann sitt hem i valsalen på Göteborgs naturhistoriska museum.  

Inne i valen finns en salong med träbänkar och handtryckta tapeter och in hit kommer besökarna genom överkäken. Med tanke på valens höga ålder öppnas den bara vid särskilda tillfällen så som på valborg, valdagen och ibland även när tomten kommer på besök till museet. I år är det ett riktigt valår och nu på valborgsmässoafton finns alltså chansen att återigen kliva in i valens inre, för första gången sedan pandemin startade. 

Hugo Hallberg innehar denna dag det ärofyllda uppdraget som valvärd, en tjänst som inte existerar någon annanstans i världen. Hans uppgift är att hjälpa besökare in i och ut ur valen samt svara på frågor.  

– Det är naturligtvis en stor ära att jobba som valvärd och titeln förpliktigar, inte minst med tanke på hur unika arbetsuppgifterna är. Alla inbitna göteborgare bör ha varit inne i Malmska valen åtminstone en gång, och nu på valborg finns äntligen chansen igen! Nästa planerade öppning är först på valdagen, men vem orkar vänta så länge? säger Hugo Hallberg.  

Både valsalen och de andra ordinarie utställningarna, med undantag för utställningen om människan och fiskgången som båda renoveras, är öppna som vanligt.  

 
Kontakt: 
Hugo Hallberg, valvärd vid Göteborgs naturhistoriska museum 
Telefon: 072-326 66 81 
Mail: Hugo.hallberg@vgregion.se 

Mer information: 
www.gnm.se 

Förvaltningen för kulturutveckling är en del av Västra Götalandsregionen. Vi vill att alla invånare och besökare ska ha nära till kultur, natur och kulturarv. Genom närvaro och verksamhet i hela regionen når och angår vi många.  Tillsammans med andra utvecklar, förmedlar och skapar vi kunskap och upplevelser. Med vår samlade kompetens verkar vi för ett hållbart samhälle och ett gott liv för alla i hela regionen. Läs mer på vgregion.se/kulturutveckling 

Relaterade bilder

Presskontakter

Zara Tellander

Presskommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

   070-021 18 23