Nordisk Strikkesymposium, ett av Europas mest uppskattade evenemang för stickare.

27 juni -3 juli samlas mer än 100 stickare från de nordiska länderna, ytterligare några från andra länder i Europa, och en deltagare från Sydkorea. Evenemanget kommer att ha sin förankring i antropologi, konst och traditioner i stickning i Bohuslän, men har också internationella och mycket moderna inslag. Planeringen av Nordisk Strikkesymposium har pågått sedan innan pandemin, och två gånger har vi fått skjuta upp hela evenemanget.

Anna Josefsson som är en av de som planerat eventet säger:
- "Vi är så glada att det äntligen blir av! Detta är ett event som är otroligt efterfrågat från både deltagare och föreläsare och att kunna arrangera detta nu på Billströmska folkhögskolan, Tjörn, är ett hedersamt uppdrag."

I Bohuslän har stickningen sedan gammalt varit en del av vardagen. En påbörjad strumpa eller tröja fanns alltid nära till hands. Tåliga och värmande plagg var en nödvändighetsvara för fiskare och sjömän. Men stickningen innebar också en slags terapi, som lugnade sinnet inför fattigdom och nöd och dämpade ångesten för dem där ute på havet. I programmet hittar man  Såväl Världsberömda  författare från de Nordiska länderna såsom Annemor Sundbö och Vivian Höxbro , men vi har också satsat på att visa upp i Bohuslän aktiva konstnärer och hantverkare och deras arbete, det blir en vecka full av möten och nätverkande!

Nordisk Strikkesymposium är ett vandrande evenemang som i sommar kommer till Tjörn. Evenemanget sker som ett samarbete mellan Billströmska folkhögskolan, Gavstrik (Danmarks stickorganisation) och Kulturnämnden i Västra Götaland. Evenemanget är fulltecknat sedan första veckan efter att det annonserades.

Läs mer o evenemanget här : Nordisk Strikkesymposium 2022 - Billströmska folkhögskolan (billstromska.fhsk.se)

Arbetsgruppen för Nordisk strikkesymposium och  Billströmska Folkhögskolan

Kontakt:
Billströmska Folkhögskola
Nordisk Strikkesymposium 2022
Stenkyrkovägen 16
471 93 Kållekärr
E-post: sticksymposium.billstromska.2022@vgregion.se
Tel: +46 304 67 65 70


Västra Götalandsregionen, som är Sveriges största folkhögskolehuvudman, förvaltar sex folkhögskolor, Billströmska, Dalsland, Fristad, Grebbestad, Göteborg och Vara. Vi bedriver utbildning och folkbildning genom att deltagare kan läsa allmän kurs för att få behörigheter till högre studier eller profilkurs där de kan fördjupa sig i ett specialområde. På flertalet av våra skolor driver vi också olika projekt för bland annat människor som står utanför arbetsmarknaden.

Vi vill skapa möjligheter för individen, och för samhället, genom att arbeta för trygghet, delaktighet och framtidstro. Många säger att deras år på folkhögskolan var deras bästa år i livet. Folkhögskolorna gör skillnad och gör så att människor hittar sin framtid.

Presskontakter

Anders Ahlström

Förvaltningschef

anders.ahlstrom@vgregion.se

   076-775 48 40