En undersökning genomförd av Ungdomsbarometern, i samarbete med AMF Fastigheter, visar på ett uppdämt behov av att mötas, aktiveras och inspireras bland unga i Stockholm, i åldern 15 till 24 år. Att ’’umgås IRL med vänner’’, ’’vara i innerstaden’’ och ’’gå på konserter’’ uppger fler än hälften av respondenterna att de kommer göra mer av när coronapandemin är över, jämfört med innan.

Under slutet av 2021 slår det digitala kulturcentret Space upp portarna på Sergels torg. Följ med på en digital rundvandring på bygget tillsammans med Per Sundin, styrelseordförande och medgrundare Space och VD Pophouse Entertainment Group, Mats Hederos, VD AMF Fastigheter och Anna König Jerlmyr, finansborgarråd Stockholm. Se video och bildmaterial i bilagorna. 

Coronapandemin har haft en stark påverkan på Stockholms stadsmiljö. I pandemins spår har stadsrummen tömts på människor. Det oväntade, inspirerade och delade har bytts ut mot det oroväckande, monotona och självcentrerade i takt med att vi avstår från umgänge utanför den närmsta kretsen, isolerar oss i hemmet och begränsar tillgången till mötesplatser. Det finns dock ett liv efter coronapandemin. 

- När nästan allt går att göra digitalt blir det fysiska mötet det unika och eftertraktade. Vi har sett en enorm digital utveckling under året, samtidigt ökar människors vilja att vara nära och lära av varandra. Jag är övertygad om att behovet av oväntade möten, gemenskap, inspiration och innovation kvarstår genom en pandemi. Det är också vad Stockholm behöver för att utvecklas och växa framåt. Därför jobbar vi hårt för att skapa trygga och välkomnande platser där människor vill träffas, Sergels torg är ett bra exempel, säger Anna König Jerlmyr, finansborgarråd Stockholms stad.

Den främsta symbolen för Stockholm är Sergels torg och dess utveckling kan bli tongivande för livet efter coronapandemin, med möjlighet att skapa plats för det som kommer. Huruvida Sergels Torg upplevs som en bra mötesplats delar dagens unga. Killar är mer positivt inställda till platsen än tjejer, och de som bor innanför tullarna är mer positivt inställda än de som bor utanför tullarna. 

- I takt med att kulturlivet återigen tar fart ökar vikten av att möta vad som efterfrågas i horisonten. Unga stockholmares intresse för att skapa musik, gaming, konserter och videoproduktion reflekteras inte fullt i stadsmiljön och det finns ett behov av att skapa mötesplatser för den nya generationen, säger Mats Hederos, VD på AMF Fastigheter. 

Fler än hälften av ungdomarna i undersökningen är intresserade av konserter och livemusik, samt gaming och e-sport. Något färre (45%) är intresserade av film/videoskapande och ungefär en tredjedel är intresserade av att skapa musik. Betydligt fler killar är intresserade av gaming och e-sport, medans betydligt fler tjejer är intresserade av konserter och livemusik.

Bland de som är intresserade av respektive aktivitet, så är det väldigt många som upplever att det saknas platser för dem att utföra dessa i stadsmiljön. Exempelvis, nästan 7 av 10 som är intresserade av musikskapande, uppger att det är svårt att hitta lokaler med rätt utrustning för att skapa musik. Följaktligen finns det ett stort intresse av att besöka miljöer som erbjuder dessa aktiviteter i staden. Exempelvis – bland de som är intresserade av ungdomskonserter/livemusik, så är det nästan 3 av 4 som skulle vilja besöka ett nytt center som erbjuder dessa aktiviteter. 

I slutet av året slår det nya digitala kulturcentret Space upp portarna i det 5:e Hötorgshuset på Sergels torg. Space är ett nytt och unikt koncept som kombinerar gaming, musik och content creation, de viktigaste delarna av den digitala kulturen, under ett tak. Det blir även Europas största permanenta e-sport- och gaming-arena. Avicii Experience, ett museum för fans och allmänhet, öppnar även i samma hus och kommer att bli en hyllning till en av de verkliga ikonerna inom modern populärkultur. 

- Vi skapar just nu den mest centrala mötesplatsen för den digitala generationen i Stockholm, säger Daniel Lönn, nytillträdd VD på Space. Space är destinationen där människor träffas genom gaming, livemusik, event-upplevelser eller för att själva producera digitalt innehåll – som podcasts och videor. Just nu pågår håltagning för Sveriges nationalarena i e-sport, men arenan kommer även att vara en inspirerande miljö för konserter, företagsevent och utbildningar, precis där gamla Mega Store låg vid Sergels torg. 

Fakta om undersökningen 
Antal respondenter: 501 st. 
Målgrupp: Unga i Stockholm, 15-24 år 
Metod: Kvoturval i digital slumpmässigt rekryterad panel 
Fältperiod: 4 december, 2020 – 15 december, 2020 
Poststratifiering har genomförts med avseende på kön och ålder

Om AMF Fastigheter 
AMF Fastigheter är ett av Sveriges största fastighetsbolag med 35 kommersiella fastigheter i Stockholm och Sundbyberg. Genom att utveckla och förvalta våra kontor, handelsplatser och kvarteren runtomkring bidrar vi till en levande och attraktiv stad. AMF Fastigheter är ett helägt dotterbolag till pensionsbolaget AMF. Fastighetsportföljen som AMF Fastigheter förvaltar har idag ett marknadsvärde om cirka 73 miljarder kronor. Läs mer på www.amffastigheter.se 

Om Space 
Space är ett digitalt kulturcenter som öppnar under 2021. Det unika konceptet kombinerar gaming, musik och innehållsskapande, de viktigaste delarna av den digitala kulturen, på ett och samma ställe. Space syftar till att skapa en miljö som gör det möjligt för människor att mötas, samarbeta och skapa communities -- som påverkar ungdomar, kulturen och samhället i stort. Läs mer på www.space.cc

Om Ungdomsbarometern 
Ungdomsbarometern är Sveriges ledande analysföretag inom områden som påverkas av vad unga tycker, tänker och gör. Vi har sedan 1991 arbetat med att studera attityder, beteenden och rådge i ungdomsrelaterade frågor . Våra uppdragsgivare återfinns inom ett brett spektrum av branscher, och innefattar allt från myndigheter till konsumentvaruföretag, mediehus, högskolor och stora arbetsgivare. Läs mer på www.ungdomsbarometern.se

• • • 

För mer information, vänligen kontakta:

Tina Landelius, AMF Fastigheter 
E-post: tina.landelius@amffastigheter.se 
Tfn: 0722 - 35 32 69 


Space 
E-post: press@space.cc 


Cecilia Elovsson, Stockholms stad 
E-post: cecilia.elovsson@stockholm.se

• • • 


Relaterade videor

Presskontakter

Tina Landelius

Presskontakt

tina.landelius@amffastigheter.se

08-600 69 26

   0722-35 32 69

Anne Ostelius

Presskontakt

anne.ostelius@amffastigheter.se

08-600 68 90

   0730-30 95 76

Presstelefon (jour)

Pressfrågor utanför ordinarie arbetstid

press@amffastigheter.se

   0738-36 34 50