Det unika vrakfyndet Spökskeppet, svenskt översättarlexikon, och granskningen av extremhögern. Det är vad besökare till Södertörns högskolas monter på Bok- och biblioteksmässan kan få höra mer om.

 Södertörns högskola bedriver en omfattande publikationsverksamhet och har genom åren givit ut ett hundratal avhandlingar, forskningsrapporter, monografier och antologier. På mässan kommer ett brett urval av våra titlar att finnas till försäljning. I vår monter finns även tidskriften Baltic Worlds som ges ut av CBEES (Centre for Baltic and East European Studies). 

 

Monterprogram:

Torsdag 23/9, kl. 13.00: Spökskeppet - "Bättre än Vasa" 
I Östersjön gjordes nyligen ett sensationellt fynd: ett synnerligen välbevarat skeppsvrak från mitten av 1600-talet. Johan Rönnby, professor i arkeologi vid Södertörns högskola, visar bilder och berättar om undersökningarna av det så kallade "Spökskeppet". 

Fredag 24/9, kl 13.00: Svenskt översättarlexikon 
Lars Kleberg, professor emeritus (Södertörns högskola) berättar om arbetet med Svenskt översättarlexikon. Den nya databasen har utvecklats på Södertörns högskolebibliotek under medverkan av litteraturvetare, språkhistoriker, översättare och kritiker. 
 
Lördag 25/9, kl 15.00: Granskning av extremhögern 
Christoph Andersson, lärare i journalistik vid Södertörns högskola, presenterar sin nya bok Från gatan in i parlamenten – Om extremhögerns väg mot politisk makt (Norstedts). Christoph berättar även om grävande och granskning i journalistikutbildningarna vid Södertörns högskola. 

Välkomna till vår monter B05:79!

 

Lyssna också till våra forskare på Forskartorget:

På Forskartorget står Södertörns högskola för fyra egna programpunkter. Först ut är Johan Rönnby som på Forskartorgets scen berättar om Spökskeppet vid Gotska Sandön (torsdag 23 september kl. 11.05-11.20). På fredag berättar Birgitta Almgren om sin forskning i SÄPO:s Stasi-arkiv: Ordens magi – det kalla krigets retorik (fredag 24 september kl. 10.20-10.50). På lördagen bjuder Yvonne Hirdman och Kjell Östberg, tillsammans med andra författare med olika bakgrund på ett samtal om biografin som genre. Moderator är Peter Lutherson, docent och förlagschef (lördag 25 september kl 12.25-12.55). Maria Sandgren ställer på söndagen frågan vilka som är skillnaderna mellan vardagens kreativitet och stora bedrifter i en föreläsning om Kreativitetens källa (söndag 26 september kl. 10.20-10.35).

Forskartorgets program pågår från morgon till kväll under mässan alla dagar, och är gratis för mässbesökare. Läs mer på www.forskartorget.com.

Presskontakter

Jenny Tirén Berg

Kommunikatör

jenny.tiren.berg@sh.se

   072-236 05 43

Sophia Nilsson

Forskningskommunikatör

sophia.nilsson@sh.se

08-6084000

0722-101453

Emma Williams

Forskningskommunikatör

emma.williams@sh.se

0722088876