Södertälje kommun deltog igår på konferensen Future & Wellfare conferens i Malmö, en nationell Välfärdskonferens för kommunala beslutsfattare, där Södertälje kommun var nominerade till utmärkelsen Årets Innovativa Kommun 2019. Södertälje var nominerade utifrån kommunens satsning på projekt MatLust, ett femårigt projekt med syfte att lyfta den hållbara livsmedelsnäringen i regionen med fokus på miljö och hälsa. Södertäljes prisbelönta arbete med hållbarhet inom de offentliga måltiderna har också legat till grund för nomineringen.

Från vänster: Hanna Klingborg (MP), kommunalråd Södertälje kommun, Sara Jervfors, projektchef MatLust och kostchef Södertälje kommun, David Winerdal (KD), kommunalråd Södertälje kommun

De kommuner som var nominerade har utmärkt sig med innovativa satsningar inom teknik, administration, demokrati, arbetssätt, metodik, ledarskap eller annat som är av stor betydelse för verksamheten och framtiden. Det som ligger till grund för Södertäljes framgång är satsningen på Projekt MatLust som syftar till att utveckla en hållbar livsmedelsnäring i Stockholmsregionen, med fokus på miljö och hälsa, samt vara en nod och en kreativ mötesplats för mat och hållbarhet. En viktig del är också det arbete som sedan tidigt 2000-tal har gjorts med de offentliga måltiderna i kommunen och som bland annat syftar till att använda sig av hög andel ekologiskt, köpa in närodlade råvaror och att minska matsvinnet. Modellen har blivit en förebild för andra kommuner i landet.

”Det var tråkigt att vi inte vann men det var en bekräftelse i sig att vi blev nominerade till priset. Frågan kring samhällets roll vad gäller livsmedelsförsörjningen till kommuners innevånare är högaktuell med tanke på hur läget ser ut idag ur klimat- och miljöperspektiv. Det arbete vi gör i Södertälje kopplat till att få till en hållbar lokal livsmedelsproduktion och konsumtion med den offentliga måltiden som verktyg är värdeskapande både får kommunens medborgare och samhället i stort, och som fler kommuner skulle tjäna på att ta efter”, säger Sara Jervfors, kostchef i Södertälje kommun samt projektchef för MatLust.

David Winerdal (KD), kommunalråd i Södertälje kommun, fortsätter: ”Det känns bra att Södertälje kommun lyfts fram i ett positivt sammanhang. Några av framgångsfaktorerna är att vi har rätt målsättning och en bra samverkan både i det politiska ledet och i den operativa verksamheten. Att bli nominerad är en bekräftelse på att vi är på rätt väg!”

”Jag är stolt över Södertäljes arbete med maten som ett verktyg för hållbar utveckling. Viktigt för vår framgång är ambitiösa mål och kompetenta medarbetare. Vi vill fortsätta utveckla kommunens roll i arbetet med livsmedelsförsörjning”, avslutar kommunalrådet Hanna Klingborg (MP).

Priset utsågs av en jury där bland andra Sveriges kommuner och landsting (SKL) ingår och delades ut på den nationella välfärdskonferensen ”Future & Welfare” för kommunala beslutsfattare på Malmö Live den 7 mars 2019. Tog hem priset gjorde Borås kommun för sitt arbete med samverkan kring integration. 


Presskontakter

Klara Guthe Peterson

Kommunikation & Sociala Medier

klara.guthe-peterson@sodertalje.se

   0708101180

Ida de Oquiñena

Kommunikation & Sociala Medier (föräldraledig)

ida.de-oquinena@sodertalje.se

08-52306442

   0720831161

Daniel Dworetsky

Kommunikation & Företagsutveckling

daniel.dworetsky@sodertalje.se

08-5230 4805

   076-648 22 36