Extrema vädertillfällen som skyfall och värmeböljor kan bli allt vanligare. Det ställer krav på samhällsplanering och vård och omsorg att hitta smarta lösningar för att undvika stora skador och höga kostnader. Under 

Extrema vädertillfällen som skyfall och värmeböljor kan bli allt vanligare. Det ställer krav på samhällsplanering och vård och omsorg att hitta smarta lösningar för att undvika stora skador och höga kostnader. Under SMHIs klimathalvdag i Almedalen den 4 juli samtalar experter på temat.

Fler och mer intensiva skyfall ställer höga krav på åtgärder i urbana miljöer och inom vårdsektorn. Kostnader ökar i samband med skador vid översvämningar och infrastruktur som slås ut. Ett förorenat dricksvatten kan leda till att sjukdomar sprids.

Värmeböljor innebär också stora utmaningar för människors hälsa. Hur ska vårdsektorn hantera det ökade trycket under den tid på året när bemanningen idag kanske är som lägst? Och vem ansvarar för att skydda de personer som inte omfattas av vård och hemtjänst?

Samtal för kostnadseffektiva lösningar

Under Almedalsseminariet samtalar experter om utmaningarna vi står inför och hur vi kan arbeta för att hitta kostnadseffektiva lösningar.

– Skyfall och värmeböljor innebär höga kostnader för samhället. Därför är det särskilt viktigt att visa hur man kan arbeta förebyggande. Vi vill lyfta fram smarta åtgärder för att spara stora pengar och öka nyttorna, säger Åsa Sjöström, verksamhetsledare Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning, SMHI.

Bland andra medverkar klimatexperter från SMHI, Bertil Forsberg, Umeå universitet, Mattias Hjerpe, Centrum för klimatpolitisk forskning, Anne Adrup, Svenskt Vatten, Henrik Aspegren, VA Syd, Thomas Hansson, Region Skåne och Greta Smedje, Folkhälsomyndigheten.

Seminarier och utställning

SMHIs klimathalvdag ”Nytt klimat nya utmaningar – vetenskap, åtgärder och kostnader” arrangeras den 4 juli i Klosterlängan, Visby. Programmet innehåller ett seminarium om skyfall och ett seminarium om värmeböljor. En utställningsdel visar mer om klimatförändringar, algblomning och verktyg för klimatanpassning. Utställningen ger möjlighet att samtala med experter inom klimat, oceanografi och klimatanpassning.

Fler SMHI-experter medverkar i Almedalen

SMHI kommer att medverka vid fler aktiviteter under Almedalsveckan 2016, till exempel i ett panelsamtal den 5 juli om klimatförändringars påverkan på havsmiljön. Arrangemanget hålls på Briggen Tre kronor af Stockholm, inom ramen för initiativet ”Hållbara hav”.


SMHIs klimathalvdag i Almedalen

Tid: Måndag 4 juli kl 13.30 – 17.30

Plats: Klosterlängan (S:ta Karin kyrkoruin, Katarinagatan), Visby

Program

13.30-14.00 Utställning: Träffa våra experter och forskare inom klimat, klimatanpassning och oceanografi

14.00-15.00 Seminarium: Extrema regn - vetenskap, åtgärder och kostnader

15.00-15.30 Utställning och tilltugg: Mingla med våra experter och forskare inom klimat, klimatanpassning och oceanografi

15.30-16.30 Seminarium: Värmeböljor - vetenskap, åtgärder och kostnader

16.30-17.30 Utställning: Träffa våra experter och forskare inom klimat, klimatanpassning och oceanografi

Medverkande: Bertil Forsberg, Umeå universitet, Mattias Hjerpe, Centrum för klimatpolitisk forskning, Anne Adrup, Svenskt Vatten, Henrik Aspegren, VA Syd, Greta Smedje, Folkhälsomyndigheten, Thomas Hansson, Region Skåne, Gustav Strandberg, SMHI, Elin Sjökvist, SMHI, Rolf Brennerfelt, SMHI, Åsa Sjöström, SMHI, Helén Andersson, SMHI.

Presskontakter

AnnaKarin Norberg

Kommunikatör, SMHI.

annakarin.norberg@smhi.se

011-495 8695

   076-720 1927

Eva-Lena Jonsson

Kommunikationschef, SMHI.

eva-lena.jonsson@smhi.se

011-495 83 14

   070-815 83 14

För media - vakthavande meteorolog

För kontakt med prognos- och varningstjänsten vid SMHI om aktuellt väder, prognoser och varningar. Följ gärna våra meteorologer på @SMHIvader på Twitter.

011-495 8524 (dygnet runt)

För media - vakthavande hydrolog

För frågor om aktuella flöden i vattendrag kontakta hydrologiska prognos- och varningstjänsten vid SMHI.

011-495 8183 (kontorstid, kl. 8.00 - 17.00)

För media - vakthavande oceanograf

För frågor om aktuella havsvattenstånd längs kusterna kontakta oceanografiska prognos- och varningstjänsten vid SMHI.

011-495 8240 (kontorstid kl. 8.00 - 17.00)

För media - allmänhetens oceanograf SMHI

För allmänna frågor om tillståndet i havet, oceanografi och marinbiologi (till exempel algblomning).

031-751 8905. Vardagar kl. 09.00 - 16.00.

EvaMarie Törnström

Kommunikatör och presskontakt specifikt gällande SMHI som nationell kontaktpunkt (Focal Point) för FN:s klimatpanel IPCC. Obs! inte generella pressfrågor till SMHI.

evamarie.tornstrom@smhi.se

011-495 8214

   076-495 7746