Idag rapporterar Sveriges Radio om att Försäkringskassan har betalat ut 37 miljoner kronor till assistansbolag trots att bolagen saknar tillstånd från IVO. Samtidigt är myndigheten stenhård i sin tillämpning av rätten till personlig assistans för personer med stora hjälpbehov. Ett skevt förhållningssätt menar RBU, Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar.

Maria Persdotter, förbundsordförande RBU Fotograf/Källa: Stefan Nilsson

”Vi vet om att vi betalar ut pengar till bolag som inte har tillstånd”, säger Försäkringskassan i P4 Örebros inslag.

– Man kan å ena sidan säga att 37 miljoner sammanlagt under ett antal år i ett ersättningssystem som betalar ut omkring 25 miljarder per år inte är mycket att orda om. Men även om summan inte är hög så utgör detta ett exempel på en upprörande slapphet från Försäkringskassans sida, säger Maria Persdotter, förbundsordförande i RBU, Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar.

Myndighetens tillämpning av rätten till personlig assistans har kullkastat livet för både vuxna och barn med omfattande funktionsnedsättningar de senaste åren. Numera väger man vartenda behov på guldvåg, allt tidsberäknas ner i minuter och hundradelar av minuter. Nästan 2000 har rasat ur assistansreformen och det är nästintill omöjligt att få assistans beviljad när man söker för första gången.

– Var är deras granskande synsätt när 37 miljoner kronor betalas ut till assistansbolag utan tillstånd? Försäkringskassan saknar all trovärdighet när man talar om rättssäkerhet i samband med beslut om personlig assistans. Det tummas ju uppenbarligen på begreppet när det passar Försäkringskassan, säger Maria Persdotter.

Presskontakter

Johan Klinthammar

Förbundsordförande

johan.klinthammar@rbu.se

072-250 88 31