I den promemoria som skickats ut på remiss, skriver regeringen att den som har en lärarlegitimation och arbetar med någon form av ledande befattning i skolan, ska omfattas av satsningen med tre miljarder. Det gäller den som är rektor, biträdande rektor eller förskolechef. Sveriges Skolledarförbund drev som enda förbund frågan om att också skolledare skulle innefattas av lönesatsningen.
- Det är mycket glädjande att Helene Hellmark Knutsson har tagit till sig våra synpunkter att det är viktigt för utvecklingen av skolan och dess resultat att också skolledarna inkluderas i satsningen.
Det säger Sveriges Skolledarförbunds ordförande Matz Nilsson.
I den promemoria som skickats ut på remiss, skriver regeringen att även den som har en lärarlegitimation och arbetar med någon form av ledande befattning i skolan, ska omfattas av satsningen med tre miljarder för nästa år. Det gäller alltså den som är rektor, biträdande rektor eller förskolechef.
- Vi var allvarligt oroade att regeringen inte sett den absolut avgörande rollen som skolledare har för lärandet och resultaten i förskolan och skolan. Vi vet med forskning i ryggen att skolledarnas uppdrag är central för utvecklingen, säger Matz Nilsson.
Sveriges Skolledarförbund drev som enda förbund frågan om att också Sveriges skolledare skulle innefattas av lönesatsningen. Redan tidigt i förhandlingarna gjorde skolledarna klart i ett särskilt yrkande att det var en förutsättning för satsningens framgång.
- Sverige står inför en allvarlig ledarbrist i förskolan och skolan, inte minst nu med många nya barn och elever som kommer till vårt land samtidigt som många skolledare går i pension. Beskedet från regeringen är betydelsefullt. Sveriges Skolledarförbund ser nu med tillförsikt fram emot fortsatta kontakter med regeringen i den här frågan, säger Matz Nilsson.
Kontakta Matz Nilsson: 0703-325399