Jobbar du hemifrån? Då är du inte ensam. Allt fler väljer att jobba hemifrån, och är något som till stor del är möjligt tack vare de stora teknologiska framstegen i samhället. En stor del av arbetsuppgifterna går att utföra via datorn, surfplattan eller mobiltelefonen, vilket ger många arbetare en större frihet.

 

Men om du inte organiserar din arbetsstation i hemmet på ett bra sätt, kan det resultera i att du inte får särskilt mycket gjort. Tro oss, vi har varit i samma sits. 

 

Men oroa dig inte, efter att du har läst den här artikeln kommer du att ha bra förutsättningar för att skapa en effektiv arbetsstation direkt i hemmet.

3 tips för hur du skapar en effektiv arbetsstation i hemmet

Nedan är viktiga faktorer att överväga:

Fokusera på ergonomi

Din arbetsstation måste vara ergonomisk. En skön kontorsstol som inte förstör din rygg är ett måste, vilket även gäller för ett skrivbord som är anpassat för din dator, längd och armar.

 

Det kan även vara en bra idé att alternera mellan att stå upp och sitta ner när du jobbar. På så sätt fördelar du belastning på ett bättre sätt. I detta fall rekommenderar vi att du även inhandlar en ståmatta som är skonsammare för fötterna och andra delar av kroppen.

 

Utöver detta finns det massvis med andra verktyg och åtgärder som du kan ta del av, t.ex. en ergonomisk mus, tangentbord eller datorskärm. Möjligheterna är i princip oändliga när det gäller ergonomi.

 

Tänk ergonomi före allt annat, din kropp kommer att tacka dig. 

Avskärma dig från distraktioner

En av de viktigaste faktorerna är att avskärma dig från distraktioner. Blir du lätt distraherad av TV:n? Se till att den är utom räckhåll och att du inte ser den när du jobbar. Samma sak gäller för andra typer av distraktioner, t.ex. din sambo, barn eller olika typer av teknik. Du bör heller inte vara i närheten av sängen.

 

Det är bättre att du istället väntar med det roliga till efter jobbet när du redan är klar med alla dagens måsten. Då kan du i lugn och ro sätta dig framför TV:n och spela TV-spel, eller som jag brukar, gå in på Unibet trav och galopp för att spela med odds på hästar. 

 

Närhet till alla viktiga moment och verktyg

Använder du sax, kopieringsmaskin eller häftapparat på regelbunden basis? Då kan det vara en bra idé att ha dessa inom räckhåll, samt att de är synliga. På så sätt undviker du att skjuta fram dessa arbetsmoment, bara för att du måste röra på dig eller hitta verktygen för att kunna utföra dem.

 

Detta gäller självklart även i den digitala miljön. Du använder säkerligen vissa appar, hemsidor eller mappar mer frekvent än andra, och det är just dessa som du bör ha snabb och smidig tillgång till. 

 

Presskontakter

Frida Engström

frida.engstrom@prdirekt.se

0768669966

010 551 75 00