Rosa Taikon utses till hedersdoktor på Södertörns högskola. Hon är känd för sin kamp för romers rättigheter och för sitt konstnärskap.

– Vi vill hedra hennes engagemang för romskt kulturarv och mänskliga rättigheter, säger Mats Grahn, ordförande för fakultetsnämnden på Södertörns högskola. Hennes betydelse står i direkt relation till högskolans mål om medborgerlig bildning, mångvetenskap och mångkultur.

Det är andra gången en hedersdoktor promoveras på Södertörns högskola. Titeln föräras personer som har gjort särskilt betydelsefulla insatser. Förra året utsågs Piotr Sztompka, polsk professor i sociologi. I år föll alltså valet på Rosa Taikon.

Rosa Taikon är, tillsammans med framlidna systern Katarina Taikon, känd som förkämpe för romers rättigheter i samhället. Hon har även en framgångsrik karriär som silversmed; ett yrke som hon valde för att föra sin faders hantverk vidare. Hon är utbildad vid Birkagårdens folkhögskola och vid Konstfack.

– Rosa Taikon är en av de första romerna i Sverige med en högre utbildning. Hon är en förebild och främjar högre utbildning bland romer, säger Mats Grahn. Utnämningen ska också ses som ett tydligt ställningstagande i den ständigt aktuella debatten om romers och andra minoriteters situation och rättigheter.

Utnämningen har också en koppling till Södertörns högskolas regeringsuppdrag att utveckla ämneslärarutbildning i det romska språket romani chib. Det är ett av Sveriges fem nationella minoritetsspråk.  Att stärka skyddet av de nationella minoriteterna är en del av Sveriges arbete med att värna om de mänskliga rättigheterna.

– Jag känner mig väldigt hedrad över den fina hedersbetygelsen som jag får av Södertörns högskola, säger Rosa Taikon.

Promoveringen av Rosa Taikon sker den 28 november i samband med högskolans årliga evenemang Akademisk högtid, där även årets nya professorer på lärosätet installeras och doktorer promoveras.  

Föreläsning med Rosa Taikon med efterföljande pressträff
Den 27 november föreläser Rosa Taikon. Allmänhet, personal, studenter och media är välkomna att närvara. 
Lokal: Södertörns högskola, sal MA624, plan 6, Moas båge, Alfreds Nobels allé 7, Flemingsberg 
Tid: 15.00-17.00

Pressträff 27 nov kl 17.00 – 18.00
Direkt efter föreläsningen har media möjlighet att prata med Rosa Taikon.
Lokal: Södertörns högskola, sal MA624, plan 6, Moas båge, Alfreds Nobels allé 7, Flemingsberg
Tid: 17.00-cirka 18.00

Var vänlig och respektera att pressträffen är tillfället för kontakt med Rosa Taikon. Övriga kontakter undanbedes. Däremot finns Mats Grahn, ordförande för fakultetsnämnden på Södertörns högskola, tillgänglig för frågor.

För mer information, kontakta
Mats Grahn, ordförande för fakultetsnämnden på Södertörns högskola, mats.grahn@sh.se,08-608 47 29, 070-650 02 54

Fotot är taget av Johanna Norin.


Presskontakter

Jenny Tirén Berg

Kommunikatör

jenny.tiren.berg@sh.se

   072-236 05 43

Sophia Nilsson

Forskningskommunikatör

sophia.nilsson@sh.se

08-6084000

0722-101453

Emma Williams

Forskningskommunikatör

emma.williams@sh.se

0722088876