5-9 februari 2018 kommer Sametinget att fira hundraårsjubileet av det första samiska landsmötet på svensk sida. Då samlas ledamöterna i Staare/Östersund. På måndag är det partiöverläggningar och seminarium. Onsdag till fredag pågår plenum på Hotell Gamla Teatern. Tisdagen den 6 februari är det Samernas nationaldag och kl. 17 äger en högtidlig invigning av Staare2018 rum utanför Rådhuset.

Fotograf/Källa: Montage. Okänd fotograf samt Marie Birkl.

SIC & Östersunds bibliotek

Under jubileumsveckan flyttar Samiskt informationscentrum in på Östersunds bibliotek. Där erbjuds ett brett program med över 20 programpunkter. Du kan till exempel lyssna på litterära röster i Sápmi, släktforskning eller samiska sägner och sagor.  Författaren Ann-Helen Laestadius berättar om sitt författarskap och du kan lära dig jojka med Ante Kuoljok. Missa inte heller Clownen Alfie, som är en föreställning av och med skådespelaren Ylva Gustafsson för vuxna, barn och andra nyfikna!  En del av aktiviteterna kräver biljett eftersom platserna är begränsade, men de kostar ingenting. Kom bara ihåg att anmäla dig och hämta ut din biljett på biblioteket från den 5 februari!

Mer information om alla aktiviteter finns på bibliotekets hemsida och på Samiskt informationscentrums Facebook-sida: www.facebook.com/samisktinfo/

Samiskt språkcentrum

Språkcentrums språkinspiratörer i projektet #instagiella #instagiälla #instagïele finns på Torget i biblioteket från tisdag kl. 11 till fredag kl. 15 under veckan. Där finns också en fotoautomat där du kan föreviga ditt besök i Staare. 7-8 februari pågår även språkkonferensen #DigiGiella med Samiskt språkcentrum/Sametinget som medarrangör (se vårt kalendarium).

Alla aktiviteter som ordnas under veckan kan du hitta på www.staare2018.se.

Hämta en flagga!

På Samernas nationaldag den 6 februari kl. 11-17 delar Sametinget ut jubileumsflaggor på Östersunds bibliotek som ligger ett stenkast från Rådhuset. Det gör vi för att hedra minnet av de 219 samepolitiska föregångarna som för 100 år sedan samlades på rådhustrappan. Kom och hämta din flagga och vifta med den under dagen så att alla ser!

Invigning och middag

Den 6 februari 17.00 invigs jubileumsåret Staare 2018 på rådhustrappan till minne av det första samiska landsmötet som hölls inom Sveriges gränser. Det allra första samiska landsmötet hölls i Norge 1917.

På tisdag kväll ordnar Staare 2018 en högtidsmiddag på Hotell Gamla Teatern. Sametingets ledamöter deltar med inbjudna hedersgäster, bland annat kulturminister Alice Bah-Kuhnke och norska och finska Sametingets presidenter. Om du ännu inte köpt en biljett så kanske det finns lediga platser kvar på  https://www.asmevent.se/hogtidsmiddag

Seminarium om språkrättigheter och samråd

Sametingets ledamöter har partiöverläggningar på måndag förmiddag den 5/2 och på eftermiddagen kl. 14-17 äger ett seminarium om språkrättigheter, samråd och konsultation rum med juristen Marie Hagsgård. Hon är en av experterna i Europarådets rådgivande kommitté för ramkonventionen om skydd för nationella minoriteter. Seminariet är öppet för allmänheten.

Plenum

Sametingets plenum inleds onsdagen den 7/2 kl. 10.30 och pågår sedan till fredag eftermiddag den 9/2. På onsdag klockan 13.30 finns det möjlighet för sameallmänheten att ställa frågor till Sametingets ledamöter.

Ärenden som ska behandlas är bl a:

  • Budget 2018
  • Budgetunderlag 2019-2021
  • Sametingets öppnande 2021
  • Motioner
  • Styrelsens och nämndernas redovisning till plenum
  • Interpellationer och svar
  • Valärenden
  • Anmälan av motioner

Sametingets talman Paulus Kuoljok säger:

- Det är en stor ära att få vara med om firandet av en av samisk historias största händelser. Nu är det upp till dagens samepolitiker att stå upp för samernas rättigheter och skriva in sina sina namn i historieböckerna! Vi möts i Staare!

Här finns föredragningslista och handlingar
Här finns mer information om bakgrunden till 100-årsjubileet

Kontakt:

Paulus Kuoljok, Sametingets ordförande/talman
070-322 83 01
paulus.kuoljok@sametinget.se

Marie Enoksson, kommunikatör Sametinget
0980-780 42
info@sametinget.se

Anna Skielta, kommunikatör Samiskt informationscentrum
063-15 08 72
anna@samer.se

Presskontakter

Per-Olof Nutti

Styrelseordförande/ Stivraságadoalli/ President

per-olof.nutti@sametinget.se

0980-780 30

0980-780 27

   070-376 31 12