Den 17 september är det dags för den fjärde upplagan av trailloppet Run like häll. Tävlingen arrangeras av Vitlycke museum och banorna slingrar sig genom Tanums världsarvsområde, där varje steg ekar 8 000 år tillbaka i tiden. – Det här är inte ett vanligt, tråkigt lopp. Startpistolen är en bronslur. Vad mer kan man begära? säger Fredrika Almqvist, programansvarig på Vitlycke museum.

Loppet Run like häll slingrar sig genom Tanums världsarvsområde. Fotograf/Källa: Vitlycke museum

Är du en historienörd med snabba skor? Run like häll är loppet för dig som inte trodde att dina intressen gick att förena. Men det är också loppet för naturälskarna, vinnarskallarna eller de som bara vill prova på traillöpning.

Traillöpning ger en mer naturnära känsla än vanlig löpning, som ofta sker på asfalt- och grusvägar. Run like häll-banan går i stället längs skogsstigar, över bäckar och åkrar och längs skogsbryn och hällristningar.

– Sedan tillför traillöpning också utmaningar, man måste hela tiden hålla koll på var man sätter fötterna och det är ganska mycket jobbigare att springa i högt gräs än på en asfaltsväg, förklarar Fredrika Almqvist, programansvarig på Vitlycke museum.

Årets lopp sker lördagen den 17 september vid Vitlycke museum med första gruppstarten klockan 10.00 och nästa 10.30. Deltagarna kan välja att springa en bana på 10 eller 19 kilometer i varierande vegetation, bland hällristningar och kvarnruiner. Upp till 100 personer kan anmäla sig och hittills finns allt från psykiatrisjuksköterskor till glada pensionärer och elitmotionärer bland de anmälda.

– Det här är inte ett vanligt tråkigt lopp. Här får man en upplevelse utöver det vanliga. Och en assnygg hällristningsmedalj i trä. Startpistolen är en bronslur. Vad mer kan man begära? säger Fredrika Almqvist.

Med Run like häll hoppas Vitlycke museum öka intresset för hela Tanums världsarvsområde som består av så mycket mer än de hällristningar som finns just runt själva Vitlycke museum. Under loppet kommer deltagarna till exempel även att kunna spana på tjurarna som är inristade i Aspeberget och spännande skepp vid Lövåsen.

– Det är så häftigt att tänka sig att folk i flera tusen år troligen har sprungit på samma stigar som vi ska göra nu. Förhoppningsvis har deltagarna lite bättre skor nu än man hade då, men jag tror kanske att bronsåldersmänniskan var lite mer van vid ojämna underlag och hinder på vägen, säger Fredrika Almqvist.

Information om loppet:

Tävlingen är öppen för alla och deltagarna brukar tycka att det är ett roligt lopp med en bra bansträckning. Anmälan kan göras när som helst fram till själva tävlingsdagen. Åldersgräns är 18 år, men om du är yngre får du delta med målsmans intygande. Allt deltagande sker på egen risk.

Klasser:

  • Ca. 10 km – ett varv på en bra bana för alla som vill pröva på traillöpning. Start och mål är vid Vitlycke museum. Det finns en vattenstation längs banan, vid Gerumsvägen. 
  • Ca. 19 km – ett varv på en utmanande, vacker bana genom Tanums världsarvsområde. Start och mål är vid Vitlycke museum. Det finns två vattenstationer längs banan, en vid Hoghem och en vid Gerumsvägen. 

Kostnad:

  • 10 km 250 kr.
  • 19 km 350 kr. 
  • Sen anmälan och efteranmälan på plats: +50 kr (i mån av plats).

Gruppstart:

  • 10 km kl.10:30
  • 19 km kl.10:00

Mer information och anmälan hittar du på Vitlycke museums hemsida:
www.vitlyckemuseum.se/runlikehall

Kontakt:
Fredrika Almqvist 
Programproducent
0721-41 89 02
fredrika.almqvist@vgregion.se

Förvaltningen för kulturutveckling är en del av Västra Götalandsregionen. Vi vill att alla invånare och besökare ska ha nära till kultur, natur och kulturarv. Genom närvaro och verksamhet i hela regionen når och angår vi många.  Tillsammans med andra utvecklar, förmedlar och skapar vi kunskap och upplevelser. Med vår samlade kompetens verkar vi för ett hållbart samhälle och ett gott liv för alla i hela regionen. Läs mer på vgregion.se/kulturutveckling 

Relaterade bilder

Presskontakter

Zara Tellander

Presskommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

   070-021 18 23