Varje sommar ställs Ringhals reaktorer av ett antal veckor för bränslebyte och underhåll, en förberedelse inför kommande kalla månader. I år är inget undantag - trots rådande pandemi. Först ut i år är Ringhals 3 där 2 500 jobb ska göras: arbetet pågår dygnet runt 24 maj till 20 juni.

Fotograf/Källa: Annika Örnborg

Sven-Anders Andersson är produktionschef på kärnkraftverket:

– Det är alltid roligt att få dra igång revisionssäsongen, den förbereds flera år i förväg och är planerad ner i minsta detalj.  Några av de 2 500 arbeten som ska utföras i år är reparation av kondensorer, vi byter isolatorer från porslin till glas på 400-kilovoltsledningen och målar om golvet i reaktorinneslutningen.

Negativt test ett krav

Revisionen på Ringhals 3 engagerar i år cirka 650 personer. Cirka 350 av dem är entreprenörer varav merparten kommer att bo i kärnkraftverkets personalbostäder. Samtliga måste uppvisa ett negativt covidtest eller vaccinationsintyg innan de får komma in på anläggningen. Ett covidcenter har inrättats i Ringhals sporthall där man följer upp med regelbundna snabbtest för att eventuell smitta bland personalen ska upptäckas direkt.

– Pandemin adderar en extra dimension till vårt säkerhetstänkande. För avställningarna måste göras: Ringhals bedriver samhällsviktig elproduktion och anläggningarna måste förberedas inför vintern, säger Sven-Anders Andersson.

– Vår högsta prioritet på Ringhals är säkerheten och med det en säker och trygg arbetsmiljö, både för våra egna medarbetare och för personal som kommer hit för att arbeta tillfälligt. Vi är noga med att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och vi har också egna regler och riktlinjer som uppdateras utifrån rådande läge, säger Sven-Anders Andersson

Avstånd, munskydd och hygien

Inne på området förstärker två stora restaurangtält möjligheten att hålla avstånd vid måltider. Andra ställen där trängsel och köer kan uppstå har planerats om för bättre flöden. Hygienstationer finns utplacerade på strategiska platser, lokalvården har förstärkts och regler för munskyddsanvändning finns.

– Munskydd ska användas i situationer där arbete sker nära en kollega och det inte går att hålla avstånd, säger Sven-Anders Andersson.

Låga sjuktal

Ringhals har ända sedan pandemin kom till Sverige för drygt ett år sedan haft låga sjuktal. Medarbetare som inte måste finnas på plats för drift eller underhåll arbetar på distans.

– Våra medarbetare är ansvarsfulla, och alla är angelägna om att förhindra smittspridning. Vi förväntar oss följsamhet från de sin kommer hit för att jobba under revisionen, säger Ringhals vd Björn Linde

Nästa revision i juli

Systeranläggningen Ringhals 4 har en längre revision som om fattar 43 dygn, den inleds 28 juli och pågår till 9 september.  Antalet insatser är 3 300 som genomförs av drygt 700 personer.

Ny strategi

Vattenfall har sedan i år en ny strategi som innebär att revisionerna på Ringhals och Vattenfalls kärnkraftverk samplaneras och placerats ut i rad under perioden 1 maj till 1 oktober. Att avställningarna ligger i serie och växlar mellan verken gör att kärnkraften kan ha en jämn elproduktion under sommarhalvåret. Det skapar också förutsättningar för entreprenörer att arbeta på både Ringhals och Forsmark under revisionsperioden.

Ringhals Kärnkraftverk ligger på västkusten, cirka två mil norr om Varberg. Ringhals ägs av Vattenfall, ett ledande europeiskt energiföretag som i mer än 100 år elektrifierat industrier, levererat energi till människors hem och moderniserat vårt sätt att leva genom innovation och samarbete. Vi vill göra det möjligt att leva fossilfritt inom en generation. Vattenfall ägs av den svenska staten. För mer information: https://group.vattenfall.com/se/

 

Presskontakter

Anna Collin

Presschef Ringhals

anna.collin@vattenfall.com

0340-647028 (Pressjour dygnet runt)

   0722-216428