På lördag startar SM i rullskidskytte, men redan på fredag smygstartar tävlingshelgen med en tävling på rullskidor. Totalt deltar över 230 skidskyttar i tävlingarna som genomförs på Hallstaberget, Sollefteå med I 21 IF som arrangör.

Hanna Öberg under SM i rullskidskytte 2020. Fotograf/Källa: Nicklas Olausson/SSSF

När SM i rullskidskytte drar igång är tydligt hur svenskt skidskytte fortsätter att växa. Allra störst är klasserna damer och herrar 14-15 år, där anmälningsläget är på rekordnivåer. Men det är inte bara intresset bland utövarna som har ökat. Nytt för i år är även att tävlingarna, samtliga klasser, kommer att sändas live i Expressen-TV och på Bonnier News lokala sajter.

- Detta är ett stort steg framåt för svenskt skidskyttets verksamhet. Under årets tävlingar får ungdomar, juniorer och seniorer samma mediala exponering, vilket känns jättebra, förklarar Rikard Grip, Generalsekreterare på Skidskytteförbundet.

De som väljer att titta på SM digitalt eller på plats kommer att mötas av tuffa tävlingar där stora delar av sverigeeliten närvarar med undantag för några få åkare ur A-laget. Hanna Öberg kommer att stå över fredagens längdtävling samtidigt som Johanna Skottheim och Tilda Johansson står över samtliga tävlingar.

- Alla våra åkare har individuella träningsupplägg och i detta fall passade det inte bra med för mycket tävlingar för alla, förklarar Johannes Lukas, huvudtränare. Delvis hänger det här ihop med att vi nästa vecka åker på ett höghöjdsläger som är en viktig del i uppladdningen inför vintersäsongen fortsätter Johannes.

En av de stora favoriterna på herrsidan är såklart Sebastian Samuelsson, som nu ställs inför utmaningen att försvara sina dubbla SM-guld från förra årets tävlingar – denna gång på hemmaplan i Sollefteå.

Sverige - Världsledande inom skidskytte

Svenska Skidskytteförbundet arbetar för att bredda skidskytte genom starka regioner och föreningar i hela landet, popularisera skidskytte genom att arrangera hållbara evenemang i världsklass samt skapa förutsättningar för eliten att nå internationell toppklass. Vår vision är att Sverige ska vara världsledande inom skidskytte. 

Presskontakter

Håkan Blidberg

Marknads- och Kommunikationschef Skidskytteförbundet

hakan.blidberg@skidskytte.se

+46768442008

   +46768442008