Idag har RBU, Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar sänt en begäran om ett akut krismöte om tillämpningen av reglerna för personlig assistans till minister Åsa Regnér, Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler och ordförande i riksdagens socialutskott Emma Henriksson. Droppen som fått bägaren att rinna över är berättelsen om fyraåriga Selma (Aftonbladet den 20 augusti) som idag har rätt till personlig assistans med 66,57 timmar per vecka, vilket Försäkringskassan nu beslutat till endast 5 timmar och 51 minuter per vecka. Det betyder att hon inte får någon personlig assistans alls från Försäkringskassan.

Idag har Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar sänt en begäran om ett akut krismöte om tillämpningen av reglerna för personlig assistans. Begäran har sänts till ansvarig minister Åsa Regnér, Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler och ordförande i riksdagens socialutskott Emma Henriksson.

- Situationen är akut, säger RBU:s förbundsordförande Maria Persdotter. Vi har under lång tid larmat om den pågående utvecklingen och något måste göras nu.

Det senaste exemplet på den utveckling som RBU pekar på är berättelsen om fyraåriga Selma (Aftonbladet den 20 augusti) som idag har rätt till personlig assistans med 66,57 timmar per vecka. Enligt Försäkringskassans nya bedömning och beslut uppgår hennes grundläggande behov till endast 5 timmar och 51 minuter per vecka, vilket betyder att hon inte får någon personlig assistans alls från Försäkringskassan.

- Det beslut som Selma och hennes familj nu har fått Försäkringskassan är en väldigt tydlig beskrivning av hur absurd situationen har blivit, men tyvärr är beslutet långt ifrån unikt. Vi ser ingen annan utväg än att begära ett akut krismöte med ministern, Försäkringskassans generaldirektör och socialutskottets ordförande, säger Maria Persdotter.

Regeringen har tillsatt en utredning som ska se över LSS och personlig assistans. Den utredningen ska dock inte redovisas förrän i oktober 2018. RBU menar att situationen är så allvarlig att ett akut krismöte med ansvariga politiker och tjänstemän måste till redan nu.

Presskontakter

Johan Klinthammar

Förbundsordförande

johan.klinthammar@rbu.se

072-250 88 31