Cirkusalumner från DOCH vid Stockholms konstnärliga högskola vann nyligen en rad utmärkelser vid den franska 40ème Festival Mondial du Cirque de Demain i Paris för ett svårt och farligt nummer som de är ensamma om i världen att göra.

Alumner vid Stockholms konstnärliga högskola vann fyra priser för unikt cirkusnummer Fotograf/Källa: Sofia Källner

Cirkusnumret, som framfördes av Elias Larsson, Nilas Kronlid, Oscar Karlsson, Anton Graaf, Lukas Ivanow, Aaron Hakala och Jarno Polhuijs, skapades av de sju artisterna i samarbete fyra andra alumner - Einar Kling Odencrants, Philomène Perrenoud, Felix Greif och Andreas De Ryck – och deras före detta lärare vid DOCH, Jan Rosén. Projektet är en del i hans konstnärliga forskning. Alumnerna hade valt My Souls in Pain av R-TrX som musikalisk inramning till numret.

Alumnerna fick ta emot hela fyra priser för sitt nummer:
- Grand Prize Festival Award
- Cirque du Soleil Trophy for Innovative artistic vision and Performance
- Audience Choice Award
- The President of the French Republic Award

Alumnerna, som nu är professionella cirkusartister, har alla tagit examen på kandidatprogrammet i cirkus vid DOCH på Stockholms konstnärliga högskola. De har examinerats mellan 2008 och 2018 och samtliga är utbildade av Jan Rosén vid DOCH.
- Det är fantastiskt att alla dessa alumner har kunnat samlas för att skapa ett gemensamt nummer. Vi som arbetar på Institutionen för cirkus är oerhört stolta över detta unika samarbete som belönats med dessa prestigefyllda utmärkelser, säger Walter Ferrero, prefekt vid Institutionen för cirkus.

För mer information, vänligen kontakta Walter Ferrero, prefekt på Institutionen för cirkus vid Stockholms konstnärliga högskola: walter.ferrero@uniarts.se

Se numret här, 47 min in i klippet:
https://www.arte.tv/fr/videos/087538-000-A/40eme-festival-mondial-du-cirque-de-demain/

 


Stockholms konstnärliga högskola med skolorna DOCH Dans och Cirkushögskolan, Operahögskolan och Stockholms dramatiska högskola utbildar och forskar inom cirkus, dans, film, media, opera, teater och annan scenkonst. Vi vill med vår unika sammansättning av utbildningar och konstnärlig forskning ge nya möjligheter för framtidens kunskaps- och samhällsutveckling. Läs mer: uniarts.se

Presskontakter

Åsa Edenroth

Kommunikatör

asa.edenroth@uniarts.se

+46 (0)8 49 400 232