Onsdagen den 13 oktober håller Naturbruksskolan Uddetorp i Skara skolmästerskap i plöjning. I år är det 20-årsjubileum och startfältet består av elva deltagare på växelplog och fem deltagare på tegplog.

Fotograf/Källa: Naturbruksförvaltningen

- Syftet är att eleverna ska få träna på att plöja på rätt sätt, vilket är ett viktigt moment inom växtodling. De som lyckas bäst får sedan möjlighet att delta i Sverigemästerskapen i plöjning nästa år, berättar Per-Erik Larsson, yrkeslärare på Uddetorp.

Att plöja på rätt sätt handlar om mer än att bara vända upp jord. Rätt djup, jämna drag och hög precision är det som gäller för att lyckas. En jury bestående av lärare och en rådgivare från Hushållningssällskapet kommer mot slutet av dagen, avgör vilka ekipage som lyckats bäst. Förutom maskinekipage finns också hästekipage på plats för att eleverna ska få prova på att plöja som man gjorde förr i tiden - med hästen som drivkraft.

I anslutning till tävlingen kommer även sex maskinfirmor visa plogekipage och demonstrationsköra. Firmorna är Söderberg & Haak, GJ Maskin, Gunnars Maskiner, Axima, Swedish Agro Ma och Lantmännen maskin.

Dagens program
08.20                   Uppstart och genomgång av dagens moment
09.00                   Tävlingen startar
12.00-13.00         Lunch
15:00                   Tävlingen beräknas vara avslutad
16.30                   Slutresultatet delges (ungefärlig tid)

Media inbjuds
Media är välkomna att bevaka skolmästerskapet i plöjning. För information om plats kontakta Gunnar Laurell eller Per-Erik Larsson.

Kontakt
Gunnar Laurell, yrkeslärare
070-748 72 39
gunnar.laurell@vgregion.se

Per-Erik Larsson, yrkeslärare
070-082 51 88
per.erik.larsson@vgregion.se

Naturbruksskolan Uddetorp ligger strax utanför Skaras tätort och erbjuder naturbruksprogrammet med inriktning mot lantbruk. Här finns lantbruksdjur som kor och får, stora arealer jordbruksmark och en gedigen maskinpark. På Uddetorp finns också Biologiska Yrkeshögskolan i Skara (BYS) och Naturbruksförvaltningens vuxenutbildningscentrum. Naturbruksskolan Uddetorp är en del av Naturbruksförvaltningen, Västra Götalandsregionen som bedriver utbildning på gymnasie-, vuxen- och yh-nivå samt utvecklingsverksamhet inom naturbruk på flera platser i regionen.

Presskontakter

Jessica Dahlberg

Presskontakt

jessica.c.dahlberg@vgregion.se

   0730-98 37 02