Onsdagen den 9 oktober håller Naturbruksskolan Uddetorp i Skara skolmästerskap i plöjning.

– Syftet är att eleverna ska få träna på att plöja på rätt sätt, vilket är ett viktigt moment inom växtodling. De från årskurs två som lyckas bäst får sedan möjlighet att delta i skol-SM i plöjning nästa år, berättar Per-Erik Larsson, yrkeslärare på Uddetorp.

I år skickade skolan Anton Brunnegård och Måns Andersson till skol-SM, där de kammade hem guldmedaljen.

Att plöja på rätt sätt handlar om mer än att bara vända upp jord. Rätt djup, jämna drag och hög precision är det som gäller för att lyckas. På plats finns en jury bestående av både elever och lärare, som mot slutet av dagen avgör vilka ekipage som lyckats bäst. Förutom maskinekipage finns också hästekipage på plats för att eleverna ska få prova på att plöja som man gjorde förr i tiden – med hästen som drivkraft.

Dagens program
09.00: Uppstart och genomgång av dagens moment.
10.00: Start på fältet. Eleverna ställer upp vid sin tilldelade teg och vid signal plöjs första fåran.
12.00 - 13.00: Lunch.
Efter lunch börjar de första ekipagen bli färdiga.

Plöjningstävlingen äger rum på ett skifte som ligger intill Brogårdsleden alldeles till vänster om framfartsvägen till Uddetorp.

Kontakt
Gunnar Laurell, yrkeslärare
070-7487239
gunnar.laurell@vgregion.se

Per-Erik Larsson, yrkeslärare
070-0825188
per.erik.larsson@vgregion.se

 

Om Naturbruksskolan Uddetorp
Naturbruksskolan Uddetorp ligger strax utanför Skaras tätort och erbjuder naturbruksprogrammet med inriktning mot lantbruk. Här finns lantbruksdjur som kor och får, stora arealer jordbruksmark och en gedigen maskinpark. På Uddetorp finns också Biologiska Yrkeshögskolan i Skara (BYS) och Naturbruksförvaltningens vuxenutbildningscentrum. Naturbruksskolan Uddetorp är en del av Naturbruksförvaltningen, Västra Götalandsregionen som bedriver utbildning på gymnasie-, vuxen- och yh-nivå samt utvecklingsverksamhet inom naturbruk på flera platser i regionen.


Bifogade filer

 VGR17-NFDSC08697 21876

Presskontakter

Jessica Dahlberg

Presskontakt

jessica.c.dahlberg@vgregion.se

   0730-98 37 02

Maria Kvarnmarker

Kommunikationschef

maria.kvarnmarker@vgregion.se

   070-0823527