Onsdagen den 29 maj inträffar Veterandagen, som sedan två år tillbaka också är allmän flaggdag, för att hedra Sveriges veteraner. I samband med firandet delar Sveriges Veteranförbund ut utmärkelsen Årets veteran. Prisutdelningen äger rum vid en ceremoni på det officiella Veterandagsfirandet vid Veteranmonumentet Restare utanför Sjöhistoriska museet i Stockholm.

Imorgon firas Veterandagen för att hylla Sveriges veteraner och för att hedra minnet av de som betalt det högsta priset i arbetet för fred i olika krishärdar runt om i världen. Sedan 2005 har Sveriges Veteranförbund årligen delat ut utmärkelsen Årets veteran. Utmärkelsen går till en person som på något sätt gjort det lilla extra för svenskar i internationell tjänst eller på ett eller annat sätt gynnat fredsutvecklingen på den internationella arenan, utöver vad tjänsten normalt kräver. 

Eldsjälar, marchgrundare och tolkkämpar bland tidigare medaljörer 
Bland tidigare pristagare finns bland annat riksdagsledamoten Annicka Engblom, tidigare arméchef Anders Brännström, Lars-Göran Nyholm som grundat Veteranmarschen och Callis Amid, medgrundare till kampanjen för de afghanska tolkarna. Årets veteran 2019 delas ut vid en ceremoni på det officiella Veterandagsfirandet vid Veteranmonumentet Restare utanför Sjöhistoriska museet i Stockholm. I samband med Årets veteran 2019 kommer ett pressmeddelande gå ut med mer information om årets pristagare. 

Veteraner hyllas under hela maj 
Under hela maj pågår Gula Bandet–månaden som uppmärksammar Sveriges veteraner, svensk personal i utlandstjänst och deras anhöriga under en hel månad. Firandet har skett över hela landet och avslutas imorgon med Veterandagen den 29 maj. 

 

 


Sveriges Veteranförbund finns till för alla svenska veteraner. En veteran är en person som internationellt deltagit i fredsfrämjande eller humanitära insatser. Det kan vara en brandman som hjälpt till utomlands vid en jordbävningskatastrof, en polis som arbetat utomlands för Rikspolisstyrelsen eller en soldat som gjort FN-tjänst. Den gemensamma nämnaren är att de har ställt upp när världssamfundet kallat till insatser för fred i världen.

H.K.H. Prins Carl Philip är höge beskyddare av Sveriges Veteranförbund. 


Presskontakter

Martin Ruist

Presskontakt

martin.ruist@fourpr.se

   073-9321262

MariAnne Boström

Generalsekreterare

marianne@sverigesveteranforbund.se

   070-879 90 84