Det är återigen dags för Sveriges mest spridda vetenskapsfestival, ForskarFredag! På Göteborgs Naturhistoriska Museum arrangeras årets aktiviteter dock på torsdagen istället. Temat för kvällen är biologisk mångfald och hållbar utveckling.

Göteborgs Naturhistoriska Museum vill vara en resurs för allmänhet, skolan och forskare och använda sina samlingar för att lyfta samtida frågeställningar inom naturarvet.

– Att vara med på den europeiska plattformen Forskarfredag är ett bra sätt att öppna upp för dialog mellan en vetgirig allmänhet och kunniga forskare vilket ligger väl i linje med vårt uppdrag, säger Stefan Örgård, enhetschef på Göteborgs Naturhistoriska Museum.

Torsdagskvällen går under namnet På mångfaldspåret – A Biodiversity Trivia Evening och bjuder på fartfyllda aktiviteter i form av en tävling genom hela museet. Besökarna får träffa forskare och andra experter samt kika på föremål från magasinen, sådant som vanligtvis inte kan beskådas i museets officiella utställningar. Deltagarna kan tävla i lag eller på egen hand och får svara på frågor och lösa problem. Kvällen avslutas med ekologiska snacks och prisutdelning.

– Dialogen mellan forskare och allmänhet är otroligt viktig, särskilt när det handlar om biologisk mångfald. Arter dör ut extremt snabbt just nu, och en stor del av det är på grund av människan, berättar Allison Perrigo, koordinator på Gothenburg Global Biodiversity Center.

Syftet med ForskarFredag är just att skapa tillit och förtroende mellan pågående forskning och samhället i stort. Genom att visa upp och kommunicera de framsteg som görs inom olika ämnen är förhoppningen att fler unga människor ska få ett ökat intresse för forskning och innovation. Torsdagen på Göteborgs Naturhistoriska Museum är en unik chans för besökare att få ställa frågor till framstående forskare inom mångfald och hållbar utveckling.

Eventet kommer att hållas på både svenska och engelska.

När?
Torsdag 27 september kl. 17.30-19.30

Var?
Göteborgs Naturhistoriska Museum
Museivägen 10,
413 11 i Slottsskogen, Göteborg

Hur?
Bara att dyka upp! Anmälan kan annars göras via Facebook-eventet här: På mångfaldspåret – A Biodiversity Trivia Evening 


Kontaktpersoner:

Renée Göthberg, programansvarig på Göteborgs Naturhistoriska Museum
Telefon: 0700-82 50 42
Mail: renee.gothberg@vgregion.se

Allison Perrigo, koordinator på Gothenburg Global Biodiversity Center
Telefon: +46 (0)317 86 2529
Mail: allison.perrigo@bioenv.gu.se

Västarvet är en regional resurs i Västra Götaland. Vi gör natur- och kulturarvet levande och tillgängligt. Genom kunskap, utveckling och samverkan bidrar vi till ett hållbart samhälle. Västarvet är en del av Västra Götalandsregionen.


Presskontakter

Zara Tellander

Presskommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

   070-021 18 23