Hans böcker som skildrar övergivna platser har gjort succé, och Facebookgruppen med samma namn har snart 65 000 medlemmar. Nu kommer Jan Jörnmark, ekonomihistoriker och författare, till Forsviks bruk och berättar mer om miljöer som människan lämnat - och om sin nya bok. Välkommen till Brukskontoret lördagen 30 januari klockan 16:00!

Jan Jörnmark är ekonomihistoriker och docent vid Chalmers och Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Han är också känd via TV-program, artiklar och debattinlägg. För en del är han kontroversiell, för andra en frisk fläkt som säger det andra tänker. Han är engagerad i samtidens utveckling och är hängiven gamla byggnader och miljöer; även de som har övergivits.

Vid besöket i Forsvik på lördag kommer han dels att prata om övergivna platser rent allmänt och dels om sin nya bok.

- Den heter Göteborg - mellan segregation och kreativitet och handlar om utvecklingen där under de senaste 60 åren. Egentligen släpps boken först den 3 februari men det kommer att finnas några exemplar den 30 januari så besökarna blir de första som får se den, säger Jan Jörnmark.

Tusentals besökare

Intresset för att dokumentera och besöka övergivna miljöer och platser har ökat dramatiskt sedan Jan Jörnmark tillsammans med två vänner la upp den första webbsidan om övergivna platser.

- När vi startade 2005 visste jag att det fanns ett intresse men det som hände var fullständigt häpnadsväckande. Jag publicerade några bilder och efter ett par dagar hade vi tusentals besökare, säger han.

Sedan dess har hans böcker sålt i ett stort antal exemplar och Facebookgruppen Övergivna platser närmar sig 65 000 medlemmar som bidrar med egna foton.

Också för Jan Jörnmark själv har skildrandet av övergivna miljöer haft en avgörande betydelse, både på ett karriärmässigt plan och rent personligen. Han beskriver perioden under mitten av 2000-talet när han tillsammans med två vänner började åka runt till ödeplatser som fantastisk:

- Hela livet vände, säger han.

Vill du se och höra mer av Jan Jörnmark - kom till Forsviks bruk klockan 16:00 på lördag 30 januari! Fri entré.

Kontakt:

Camilla Alexanderson, enhetschef Forsviks Bruk,
070-085 25 54, camilla.alexandersson@vgregion.se


Forsviks Bruk är en av Sveriges äldsta, dokumenterade industriella miljöer och en del av den svenska industrins vagga. Mer information hittar du på www.forsviksbruk.se


Bifogade filer

 Jan Jörnmark

Presskontakter

Zara Tellander

Presskommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

   070-021 18 23