Offentlig sektor tvättar för nästan 1,5 miljard om året. Regionerna är den beställarkategori som köper flest tvättjänster på offentlig marknad, till ett värde på cirka en miljard. Det totala affärsvärdet på den offentliga marknaden i Sverige är omkring 950 miljarder.

 

PublicInsight presenterar en kartläggning av 2020 års inköp av varor och tjänster från tvätterier som landets alla myndigheter, kommuner och regioner har gjort. Den visar att sammanlagt 60 företag inom branschen gjort affärer för 1,5 miljard kronor med offentliga köpare under 2020. Den typ av tjänster som avses i detta sammanhang är industritvätt med SNI-kod 96011.

36 regionala beställare beställde tjänster från 26 tvätterier för närmare en miljard kronor 2020. Kommunerna köpte för hälften så mycket, 490 miljoner kronor, under 2020. Dit levererade 40 leverantörer till totalt 279 av landets 290 kommuner. Den leverantör som säljer mest på offentlig marknad är Textilia Tvätt & Textilservice AB, som gjort offentliga affärer för 670 miljoner 2020. Det är den absoluta majoriteten av företagets totala omsättning. Textilia finns på åtta orter i Sverige och sysselsätter 650 personer.

Statliga myndigheter köper minst tvättjänster. Det totala värdet för statliga myndigheters inköp av tjänster från tvätterier är omkring 78 miljoner. 37 företag levererade tjänster till 114 statliga beställare.

– Glädjande att medlemsföretagen är så aktiva i samarbeten med offentlig sektor. Inom textilservicebranschen är hållbarhetsfrågorna och vårt samhällsengagemang integrerade i vardagen och det arbetas med innovativa, klimatsmarta och miljöriktiga lösningar. Genom en professionell textilservice garanteras god hygien och funktionalitet, så kan våra kunder fokusera på vad de är bäst på – precis som vi gör, säger Daniel Kärrholt, Förbundsdirektör Sveriges Tvätteriförbund.

 

De tio största leverantörerna inom industritvätt på offentlig marknad 2020:

1. Textilia Tvätt & Textilservice AB 670,7 miljoner
2. Berendsen Textil Service AB   616.5 miljoner
3. TvNo Textilservice Aktiebolag 145,1 miljoner
4. CWS-boco Sweden AB     20,7 miljoner
5. Lindbytvätten Aktiebolag     10,2 miljoner
6. Kåpi Tvätt AB      5,5 miljoner
7. Hr Björkmans Entremattor Aktiebolag     3,1 miljoner
8. Entremattan i Avesta Aktiebolag     2,4 miljoner
9. NA Golv AB        1,9 miljoner
10. Tvättcenter i Frinnaryd Aktiebolag     0,8 miljoner

 

– Vi på PublicInsight har som mål att göra det enklare att hitta och vinna affärerna på den offentliga marknaden, säger företagets grundare Fredrik Tamm. Därför väljer vi att belysa en bransch per vecka för att öka insikten om storleken på den offentliga marknadens affärsmöjligheter. 

 

Källa: Data om offentliga affärsvärden kommer från DS Insikt. Affärsvärde avser summan av fakturerat belopp till myndigheter, kommuner och regioner inklusive eventuella skatter som till exempel moms under ett helt kalenderår.  I de affärsvärden som visas ingår inte affärer som görs via tredje part.   

 

För frågor kontakta: 
Fredrik Tamm  
Grundare & vd, PublicInsight 
+46 70-712 43 57 
fredrik.tamm@publicinsight.se 

Om PublicInsight

PublicInsight är ett Public Tech-bolag som förenklar den offentliga affären och är en av de ledande experterna inom rådgivning på den offentliga marknaden. Med ett ekosystem av digitala och konsultativa tjänster bidrar PublicInsight till att köpare och leverantörer kan skapa fungerande affärsprocesser för den offentliga marknaden och hjälper aktörer på den offentliga marknaden att hitta rätt affärer. PublicInsight drivs av övertygelsen om att en ökad transparens och större tillgänglighet stärker intresset för offentliga affärer – vilket i sin tur leder till ökad konkurrens och bättre nytta för våra skattemedel.

Läs mer på publicinsight.se eller företagets LinkedIn