Nu invigs nya delen av Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg. H.M Drottning Silvia förrättar invigningen av sjukhuset som är ett av Europas största barnsjukhus.

15 oktober är det dags för den officiella invigningen av Drottning Silvias barnsjukhus. Fotograf/Källa: SU

Den 15 oktober äger en glädjefylld invigningsceremoni rum i den nya delen av Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg. Den 2 mars i år flyttade de första patienterna in i nya barnsjukhuset, från trånga salar till moderna enkelrum med ny högteknologisk utrustning och gott om plats för familjen. Den nya sjukhusbyggnaden utgör nu med den äldre delen ett starkt samlat barnsjukhus inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Barnsjukhuset har burit H.M. Drottning Silvias namn sedan 1999. Sahlgrenska Universitetssjukhuset är glada över H.M. Drottningens engagemang i barnsjukhuset och att få återse H.M. Drottning Silvia vid detta högtidliga tillfälle.

GöteborgsOperans barnkör framför musik som komponerats särskilt för barnsjukhuset, Victor Leksell uppträder och barn från sjukhuset medverkar. Förutom tal av professor Ian Milsom, chef över barn- och kvinnosjukvården på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Regionfullmäktiges ordförande Annika Tännström kommer H.M Drottning Silvia att tala och tillsammans med barn och sjukhusclowner formellt inviga nya barnsjukhuset.

– Barnsjukvården är en viktig del av Sahlgrenska Universitetssjukhusets uppdrag inom högspecialiserad vård. Jag är glad att de fantastiska medarbetarna nu får jobba i framtidens vårdmiljö för framtidens invånare, barnen, säger Ann-Marie Wennberg, professor och direktör för Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Nya Drottning Silvias barnsjukhus är byggt utifrån barnkonventionen och forskning kring läkande och trygga miljöer i vården. Barn, närstående och barnsjukhusets medarbetare har varit delaktiga i planeringen av den nya byggnaden.

– Ingen kan vara stoltare än jag, säger professor Ian Milsom, chef över barn- och kvinnosjukvården på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Med vår nya byggnad är Drottning Silvias barnsjukhus världens modernaste. Här bedrivs redan en specialistvård som är världsledande. Och nu har vi en miljö som verkligen gynnar återhämtning och hälsa.

Drottning Silvias barnsjukhus har fortsatta besöksrestriktioner för att skydda känsliga patienter. Därför är ett litet antal gäster på plats under invigningsceremonin och istället bjuder Sahlgrenska Universitetssjukhuset in alla intresserade att följa invigningen digitalt här.

 

Drottning Silvias barnsjukhus:

  • Utför högspecialiserad vård för barn och unga från hela landet
  • Har flera uppdrag för nationell högspecialiserad vård
  • Har 190 000 sjukvårdande besök varje år
  • Har 10 000 vårdtillfällen i slutenvård varje år
  • Har 55 000 besök på barnakuten varje år

 


Sveriges största sjukhus

Sahlgrenska Universitetssjukhuset är Sveriges största sjukhus och ett av de större universitetssjukhusen i Europa. På Sahlgrenska Universitetssjukhuset finns kompetensen att utföra de allra mest avancerade behandlingar och ingrepp som dagens medicinska utveckling tillåter. Med Sahlgrenska Universitetssjukhuset har västsvenskarna nära till avancerad sjukvård som även efterfrågas nationellt och internationellt.

Landets bästa kliniska forskning

Sahlgrenska Universitetssjukhuset driver ledande forskning, utveckling och utbildning, mitt i en internationell och attraktiv lifescience-miljö. Enligt Vetenskapsrådets senaste utvärdering bedriver Sahlgrenska Universitetssjukhuset landets bästa kliniska forskning.

Presskontakter

Sahlgrenska Universitetssjukhusets presstjänst

massmedia.su@vgregion.se

031-342 96 00

Anders Goliger

Kommunikationsdirektör

anders.goliger@vgregion.se

031-342 10 00