Skidskytteförbundet presenterar nu Anna-Maria Uusitalo som ny Sportchef och hon kunde knappast få en mer spännande start på uppdraget, nämligen hur förbundet på bästa sätt ska kunna stödja Stina Nilssons skidskyttesatsning.

Stina får en direkt plats i vårt A-landslag med ett särskilt, individualiserat upplägg med fokus på att utveckla hennes arbete på skjutvallen, berättar landslagets huvudtränare Johannes Lukas. Vi kommer att ge henne det stöd hon behöver nu och framöver, samtidigt som de resursförstärkningar vi, tillsammans med SOK, gjort i Östersund säkerställer att övriga A-lagsåkare kommer få full satsning mot vinterns VM i Pokljuka samt OS i Peking 2022.

Sportchefsrollen, som Anna-Maria Uusitalo nu intar, ersätter den tidigare funktionen som Landslagschef, och kommer innebära ett bredare uppdrag för personalledning av samtliga tränare och resurspersoner inklusive vallateamet. Anna-Maria kommer också att ansvara för utvecklingsfrågor inom idrottsområdet och samordningen mellan Riksidrottsgymnasier, Mittuniversitetet, Utvecklingslag och A-lag och på så vis säkerställa en röd tråd genom hela elitverksamheten. Sportchefen rapporterar direkt till skidskytteförbundets Generalsekreterare.

Anna-Maria är den perfekta Sportchefen, enligt Bengt Jönsson, Generalsekreterare. Hon blir en mycket välkommen förstärkning av vårt Elitcenter i Östersund och hennes tillsättande har tagits emot väldigt väl av både åkare och tränarkollegor. Det känns extra tryggt att tillsätta den här nya tjänsten till en person som vuxit upp inom vårt system och som verkat i så många olika roller hos oss på Skidskytteförbundet.

Upplägget för Stina Nilsson är framtaget tillsammans med SOK och är en del av en offensiv satsning mot vinterspelen i Kina 2022 och Italien 2026. Då Skidskytteförbundet får utökade resurser kommer Jean Marc Chabloz också att använda delar av sin tid att arbeta tillsammans med Stina Nilsson, som nyligen meddelade att hon lämnar längdåkningen för att satsa på skidskytte. Stina Nilsson får alltså en specialanpassad plats i skidskyttets A-lagsverksamhet. SOK stöttar även Stina med ett skräddarsytt och behovsanpassat stöd inom ramen för SOK:s stödprogram Topp och Talang.

Det känns otroligt spännande att bli en del av skidskyttelandslaget. Jag vet att jag har mycket att öva på och känner mig väldigt tacksam över att både Skidskytteförbundet och SOK vill satsa på mig som skidskytt. Det känns inspirerande att få chansen att utvecklas tillsammans med Skidskyttelandslaget. Jag känner stort förtroende för hela ledarteamet efter att ha pratat med Jean-Marc Chabloz och Johannes Lukas, säger Stina Nilsson.

Skidskytteförbundet kommer att ta ut ett A-landslag enligt förbundets vanliga uttagningskriterier och dessa åkare kommer att presenteras senare under april månad. Utöver dessa aktiva tillförs två utvecklingsplatser till A-landslaget för två åkare som bedöms ha stor potential. Stina Nilsson tar en av dessa tillförda platser. Vilken åkare som tar den andra platsen kommer att presenteras senare.

När vi tagit oss ur det globala nödläge som världen just nu befinner sig väntar en spännande tid på både kort och lång sikt för svenskt skidskytte. Det finns en ny organisation, åkare i världsklass och flera unga lovande utvecklingsbara åkare på väg mot toppen så vi satsar nu både starkt och långsiktigt på svenskt skidskytte, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

SOK stöttar helt eller delvis följande satsningar på svenskt skidskytte:

+ Anna-Maria Uusitalo som ny sportchef.

+ Jean-Marc Chabloz som ny skyttetränare.

+ Succéprojektet Snabba Smala Skidor som inkluderar slipare, vallare och utveckling fortsätter över spelen 2022.

+ Projekt som inkluderar höghöjdsträning och acklimatisering inför spelen i Peking liksom nära samarbete mellan landslagsledningen och SOK:s ansvarige Rikard Grip i förberedelsearbetet inför OS 2022

+ Utvecklingsgrupp för lovande aktiva får särskilt SOK-stöd.

+ Specialiststöd från SOK:s resursteam inom bland annat träningsrådgivning och nutrition ingår i satsningen.

Anna-Maria Uusitalo, (född Nilsson) var landslagsåkare fram till 2012 och har åkt 5 VM och 1 OS. Hennes främsta meriter är en andraplats i världscupen (distans) samt två stafettsegrar. Hon har tidigare verkat som förbundskapten för parasportlaget och varit tränare på Skidskyttegymnasiet i Sollefteå samt förbundskapten för Brasiliens Skidskyttelandslag. Sedan 2014 har hon jobbat på Skidskytteförbundet med både Mittuniversitetslaget och utvecklingslandslaget.

Jean-Marc Chabloz är ursprungligen från Schweiz och har tävlat i fyra olympiska spel. Han är bosatt i Sverige sedan 2003 och har tidigare arbetat åt skidskytteförbundet i olika roller, men de nio senaste åren varit tränare på skidskyttegymnasiet i Östersund. Chabloz kommer tillsammans med Johan Hagström att ansvara för strategi, planering och genomförande av skytteträningen för hela skidskyttelandslaget.

För mer information, kontakta:

Bengt Jönsson                        bengt.jonsson@skidskytte.se                        070 658 12 58

Johannes Lukas                      johannes.lukas@skidskytte.se                      +49 176 6688 5346

Anna-Maria Uusitalo               anna_maria.uusitalo@skidskytte.se              070 609 13 14

Peter Reinebo                         peter.reinebo@sok.se                                   070 657 88 04

Thomas Engdahl                     thomas.engdahl@sok.se                              070 650 42 22

Sverige - Världsledande inom skidskytte

Svenska Skidskytteförbundet arbetar för att bredda skidskytte genom starka regioner och föreningar i hela landet, popularisera skidskytte genom att arrangera hållbara evenemang i världsklass samt skapa förutsättningar för eliten att nå internationell toppklass. Vår vision är att Sverige ska vara världsledande inom skidskytte. 

Ämnen

Sport

Taggar

skidskytte

Platser

Jämtland

Presskontakter

Håkan Blidberg

Marknads- och Kommunikationschef Skidskytteförbundet

hakan.blidberg@skidskytte.se

+46768442008

   +46768442008