Engelska dykaren Richard Walker undersöker en trefotsgryta från Mars kök

Sedan början av juni pågår fortsatta undersökningar av skeppsvraket Mars på botten utanför Öland. Årets undersökningar har haft som huvudmål att söka av botten runt själva skrovet med hjälp av robotkameror och djupdykare.Dessa områden har visat sig vara mycket rika på olika föremål och utrusning från vraket. Torsdagen den 14 juni så finns möjlighet för press att träffa forskarna och dykarna som arbetar med Mars och höra mer om årets spektakulära nya fynd.

Mars byggdes av Erik den XIV år 1563 och var ett av samtidens allra största och modernaste krigsskepp. Hon gick till botten redan året efter i ett sjöslag mot en dansk- och lybskflotta. Fartyget återfanns år 2011 på drygt 70 meters djup och sedan dess i olika etapper undersökts av marinarkeologer och dykare.

Årets undersökningar har haft som huvudmål att söka av botten runt själva skrovet med hjälp av robotkameror och djupdykare.Dessa områden har visat sig vara mycket rika på olika föremål och utrusning från vraket. Det rör sig om vardagsföremål som keramik och krus men också i stor utsträckning krigstillbehör och vapen. Speciellt spännande är de ombordvarandes personliga utrustning och beväpning. Projektet pågår för fullt och det görs dagligen nya fynd.

De marinarkeologiska undersökningarna av skeppsvraket Mars sker under vetenskaplig ledning av det marinarkeologiska forskningsinstitutet. MARIS, vid Södertörn högskola och är ett samarbetsprojekt med dykorganisationen GUE, Västervik Museum, Ocean Discovery och företaget MMT. I årets undersökningar deltar ett internationellt dykarlag om 15 personer samt ett tiotal forskare.

Torsdagen den 14 juni så finns möjlighet för press att träffa forskarna och dykarna som arbetar med Mars och höra mer om årets spektakulära nya fynd. Ett stort nytt bildmaterial av både film och stillbilder från vraket kommer göras tillgängligt. Samling kl 1400 på kajen i Böda hamn. Ring eller sms:a gärna innan för vår planering.

För mer frågor och information kontakta:

Johan Rönnby, professor Södertörns högskola, 070 643 24 61, johan.ronnby@sh.se

Veronica Palm, Västerviks Museum, 070 636 26 13, veronica@vasterviksmuseum.se

För fler bilder - se mapp i Dropbox.

Taggar

Kalmar

Presskontakter

Kenneth Wall

Kommunikationschef

kenneth.wall@sh.se

   072-5157772

Sofie Ros

Kommunikatör

sofie.ros@sh.se

   070-5136331

Sophia Nilsson

Forskningskommunikatör

sophia.nilsson@sh.se

   0722-101453

Emma Williams

Forskningskommunikatör

emma.williams@sh.se

0722088876