Nu öppnar vi portarna till vår helt nya basutställning; Medeltida liv. Det är den största förnyelsen på museet sedan starten 1994. Museet har jobbat hårt för att på olika sätt levandegöra historien och man har tagit utgångpunkt i händelser, berättelser och föremål som ger liv åt de människor som en gång levde på platsen. Den 29 maj kl. 11 invigs den nya utställningen digitalt. Välkommen att fira invigningen med oss via museets hemsida och på Facebook.

Lödöse museum med örtagården. Fotograf/Källa: Ian Schemper

 

Medeltida liv

Museets nya basutställning berättar om det medeltida Lödöse och människorna som en gång bodde där. I utställningen finns föremål som dessa människor lämnat efter sig, och som tillsammans formar spännande och rörande historier om livets små och stora händelser.

Det är just den mänskliga aspekten som är utställningens röda tråd. Genom att lyfta fram personer och viktiga händelser vill man beröra besökaren och skapa intresse och spänning på djupet.

Det medeltida samhället och människornas tillvaro var på många sätt annorlunda från hur vi har det i Sverige idag. Men att vara människa, med allt vad det innebär, är trots allt sig likt. Drömmar, känslor, relationer - allt detta var lika viktigt och verkligt för människorna i Lödöse för 800 år sedan, som det är för oss idag.

Sedan 1990-talet har mycket hänt inom det medeltida forskningsområdet och flera nya arkeologiska fynd har fått en central plats i utställningen.

Att utställningen är kunskapstung med mycket fakta har enligt museichef Christan Mühlenbock gjort gestaltningen extra viktig:

"Vi har arbetat en del med teknik men också med dynamik och rytm. Utställningen är indelad i scener där varje scen har sitt temperament. Målet har hela tiden varit att utställningen ska vara tillgänglig och intressant för så många som möjligt."

Storytelling

Med sig i utställningsarbetet har museet haft företaget Kistone som arbetar med storytelling genom att ta fram koncept med hjälp av bland annat gestaltning och design. Katarina Tideström på Kistone säger att ambitionen med utställningen är att visa att människorna som levde i Lödöse för 500–1 000 år sedan var som vi – fast i en annan tid.

"Vi tror på det känslomässiga engagemanget och upplevelsebaserade utställningar. En bra upplevelse ska helt enkelt skapa känslor för ämnet ifråga. En bra upplevelse är en sådan som lever kvar hos besökaren även efter besöket och detta uppnås effektivast genom att väcka intressanta och relevanta frågeställningar", säger Katarina.

Invigning

Fira invigningen med oss hemifrån! Den 29 maj kl. 11 invigs den nya utställningen digitalt. Det går att följa invigningen via museets hemsida och på Facebook.

Program

- Tal av Christian Mühlenbock, museichef
- Tal av Julia Färjhage, ordförande i kommunstyrelsen Lilla Edet
- Tal av Sofia Wik, ordförande i styrelsen för kulturutveckling Västra Götalandsregionen
- Tal av Conny Brännberg, ordföranden i kulturnämnden Västra Götalandsregionen
- Museipedagog Marie Schmidt berättar om tre spännande föremål ur samlingarna
- Skuggteater med Tomas von Brömssen

När: Lördag den 29 maj kl. 11. Det kommer även gå att ta del av programmet i efterhand.

Var: På museets hemsida och på Facebook @lodosemuseum

Man räknar med att kunna öppna museet och utställningen för publik den 8 juni.
Inför öppnandet har man gjort anpassningar i enlighet med Folkhälsomyndighetens föreskrifter för museer och konsthallar, men med striktare begränsningar utifrån regionala rekommendationer, för att stoppa smittspridningen av covid-19.

Pressvisning

För pressvisning, vänligen kontakta Liselotte Öhrling på telefon 0761-38 96 03 eller e-post: liselotte.ohrling@vgregion.se.

Relaterade bilder

Presskontakter

Zara Tellander

Presskommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

   070-021 18 23