Drönare som levererar hjärtstartare och nya riktlinjer för hjärt-lungräddning (HLR) av vuxna. Det är några av de senaste nyheterna på området. Gustav Westöö, HLR- koordinator och sjuksköterska på Sophiahemmet, ger oss en uppdatering.

Vad är det mest nytänkande som sker i Sverige när det gäller hjärt-lungräddning?
– Region Västra Götalands försök med drönare som levererar hjärtstartare vid hjärtstillestånd som sker utanför sjukhus. Ett test visade att drönaren kom fram till platsen två minuter före ambulansen och defibrillatorn då kunde kopplas på direkt. Det ska bli spännande att se vad den här tekniken kan leda till på sikt.

Vad är den största nyheten rent praktiskt när det gäller hjärt-lungräddning?
– Att riktlinjerna för vuxen-HLR har uppdaterats, något som sker vart femte år. Den så kallade HLR-brädan som i sjukvården läggs under en patient med hjärtstopp för bättre motstånd vid kompressioner, ska inte längre användas. Studier visar att de inte behövs eftersom en sjukhussäng i sig är ett tillräckligt fast underlag. I och med borttagandet av HLR-brädan kan vi ge hjärt-lungräddning utan att behöva avbryta för att lägga brädan på plats. Det är viktigt i ett läge när varje sekund räknas. När det kommer till barn ska HLR-brädan däremot användas även i fortsättningen.

Vad gäller för HLR när det finns misstanke om smittsam sjukdom? 
– Riktlinjerna vid hjärtstillestånd där den drabbade har bekräftad eller misstänkt smittsam sjukdom, är att enbart ge kompressioner, inte inblåsningar, i väntan på larmteamet. Detta för att minska risken för smitta. När sedan larmteamet är på plats och tar över använder de en andningsballong för att hålla patientens andning i gång.

Nyligen deltog du i en HLR-konferens i Göteborg, vad betyder det för dig som HLR-instruktör att få ta del av de senaste rönen?
– Att jag kan hålla mig uppdaterad och i min tur dela med mig av mina nya kunskaper till kollegorna. Det är också lärorikt att få byta erfarenheter med HLR-instruktörer från andra delar av landet.
 

Text: Inger Sundelin
Foto: Everdrone


Sophiahemmet Sjukhus bedriver högkvalitativ specialistvård genom ett 40-tal specialistcenter som utgörs av självständiga vårdgivare. På sjukhuset finns specialistläkarmottagningar, medicinsk service samt operations- och vårdavdelningar. Våra mer än 350 specialistläkare och tusentalet engagerade medarbetare strävar efter att ge ca 600 000 patienter årligen bästa möjliga vård.


 

Presskontakter

Pia Hultkrantz

Kommunikationsansvarig

pia.hultkrantz@sophiahemmet.se

08-406 20 16