Jordens Fiende No. 1 är tävlingen för unga som vill vara med och ställa om samhället med hjälp av fantasi och sociala medier. Genom humor och kreativitet skapar Jordens Vänner engagemang kring tre samhällsaktörer som de senaste åren ägnat stor energi åt att kommunikativt grönmåla sina verksamheter, vilka i själva verket förknippas med utsläpp av fossila bränslen, skövling av värdefull natur och kränkningar av mänskliga rättigheter. Vem av dessa värstingar förtjänar titeln Jordens Fiende No. 1?

Världen blir allt varmare, extremväder allt vanligare och växthusgasutsläppen fortsätter att öka. Ändå säger allt fler stora samhällsaktörer att de ställer om sin verksamhet. De får priser för sitt miljöengagemang och hävdar att just deras produkt är "det gröna alternativet". Vilseledande, grön marknadsföring har ökat kraftigt de senaste åren. Det innebär att företag och myndigheter väljer att lägga allt mer tid och pengar på att se ut som att de gör något bra för klimatet – istället för att faktiskt göra det. Samtidigt befinner vi oss i en global kris. I tävlingen Jordens Fiende No. 1 uppmärksammar vi tre svenska samhällsaktörer som alla har vunnit Jordens Vänners anti-pris Svenska Greenwashpriset för sin falska marknadsföring. Nu ska en av dessa utses till Jordens Fiende No. 1.

Så tävlar du

Välj en av de senaste tre årens vinnare av Svenska Greenwashpriset: Sveaskog, Preem eller AP-Fonderna och utgå ifrån kandidatens ”CV”, alla tre finns att ladda ner på vår hemsida. Du kan också leta information på egen hand. Skapa ett kreativt inlägg för sociala medier som förklarar varför just din kandidat är värst. Hur du utformar inlägget är helt fritt – det kan till exempel vara att du visar upp en oljemålning, läser en dikt eller dansar. Lägg upp ditt bidrag på Instagram eller TikTok med hashtaggen #JordensFiendeNo1. Det bidrag som har flest "likes" när tävlingen är över den 31 augusti vinner.

Alla kan delta, men för att vara med i tävlingen och ha chans att vinna ska du vara mellan 13-25 år och bo i Sverige. Vinnaren/vinnarna kommer att erbjudas en unik workshop i att använda sociala medier för att skapa förändring. Utöver vinnarna kommer personerna bakom de bästa bidragen att erbjudas timanställningar på Jordens Vänner som sociala medie-coacher.

För att läsa mer och ta del av kandidaternas CV:n, besök vår hemsida: https://jordensvanner.se/jordens-fiende-no-1/.

 

Presskontakter: 

Sebastian Mellgren, projektledare: 031 12 18 08, sebastian.mellgren@jordensvanner.se

Lovis Aaröe, presskommunikatör: 072 32 88 374, lovis@jordensvanner.se