I mitten av februari kommer patienter som är inlagda på vårdavdelning själva kunna välja från en meny vad och när hen vill äta. Det nya måltidskonceptet förverkligas i samband med att Södersjukhuset öppnar ett nytt tillagningskök för patientmat.

Fotograf/Källa: Illustration Tove Hennix

- För att bli frisk behöver du äta näringsrik mat och om du själv kan välja när och vad du vill äta så ökar chansen att du faktiskt äter upp din mat. Det är helt i linje med vårt arbete med att göra patienten mer delaktig i vården, säger Lena Lundin, servicedirektör på Södersjukhuset.

Den nya menyn kommer att bestå av 12–14 huvudrätter, två soppor, tre olika råkostsallader och sex desserter. All mat tillagas från grunden i köket på Södersjukhuset. Köket kommer att servera ca 1000 portioner per dag.

- Vi kommer att servera goda och näringsrika måltider av hög kvalitet, till och med köttbullarna är gjorda från grunden, säger Lena Lundin.

Minskad miljöpåverkan

Det nya patientköket, och det nya måltidskonceptet, ger en minskad miljöpåverkan, genom ett minskat matsvinn, färre transporter, en mer miljöanpassad meny samt ett mer energieffektivt kök.


Se köket och smaka maten tillsammans med stjärnkocken Markus Aujalay

Den 6 februari kl. 13.00 bjuder vi in till en pressvisning av köket tillsammans med vår samarbetspartner stjärnkocken Markus Aujalay. Vi bjuder även på provsmakning från menyn! Investeringslandstingsråd Paul Lindqvist och hälso- och sjukvårdslandstingsråd Anna Starbrink finns på plats för att svara på frågor.

För anmälan och ytterligare information

Kontakta Södersjukhusets presstjänst tfn. 070-484 10 76, press.sodersjukhuset@sll.se.

Presskontakter

Presstjänsten Södersjukhuset

press.sodersjukhuset@sll.se

   070-4841076

Sofia Sjöman Waas

Presschef

sofia.sjoman-waas@sll.se

08-616 10 00

   070-484 10 76 (Öppet alla dagar kl. 08.00 - 20.00)