Lagom till Kristi Himmelsfärdshelgen och mors dag breder näsduksträdets stödblad ut sig i Botaniska. För det är de bladen som har gett trädet dess svenska namn och sitt fascinerande utseende.

Fotograf/Källa: Maria Sjöstedt

När näsduksträden (Davidia involucrata var. vilmoriniana) blommar kommer besökarna i tusental till Botaniska trädgården för att beundra detta märkliga träd. Det finns två näsduksträd i Botaniska trädgården - ett i Japandalen och ett i Bambulunden. Exemplaret i Japandalen är det där man lättast kan se blomningen. Det står på höger sida om huvudvägen strax efter dammen på vänster sida.

De egentliga blommorna saknar kronblad och hänger på halvdecimetern långa, smala skaft i en liten rund, rödbrun blomställning, som består av många hanblommor och en enda tvåkönad blomma, där pistillens märke sticker upp. Varje sådant litet blomhuvud omges av två olika stora vita stödblad. Det större kan bli upp till två decimeter och det andra ungefär hälften så långt. Oftast är blomningen rik och då skapar de vita stödbladen en svävande asymmetri som i allra högsta grad påminner om vajande näsdukar på tork. Läs mer

Längst ner hittar du bilden för nedladdning och en film där botanist Henrik Sjöman berättar om näsduksträdet.

Relaterade bilder

Relaterade videor

Presskontakter

Agneta Green

Kommunikatör

agneta.green@vgregion.se

+46707408019