Dags att nominera Sveriges främste greenwashare – ny logga hedrar det klassiska antipriset

Organisationen Jordens Vänners antipris Svenska greenwashpriset delas årligen ut till den aktör som varit ”bäst” på att grönmåla sin verksamhet med hjälp av vilseledande marknadsföring och kommunikation. Syftet är att uppmärksamma hur företag, politiker och organisationer använder sig av hållbarhetsargument för att skapa vinning i sin verksamhet. Hållbarhetskommunikation räknas som greenwashing när aktören framställer något som mer miljövänligt än det i själva verket är, eller när aktören genom att trycka på hållbarhet tar fokus från något i verksamheten som är direkt miljöskadligt.

- Vi har sett att Svenska greenwashpriset sedan starten 2010 skapat stort engagemang i frågan om greenwashing och satt avtryck i flera samhällsfrågor. De senaste två årens pristagare, Preem 2019 och Sveaskog 2020, har blivit starkt ifrågasatta och omtalade i debatter om fossilindustri och skog, säger Charlotte Lundqvist, projektsamordnare på Jordens Vänner.

Förra året vann det statligt ägda skogsbolaget Sveaskog. Vem blir 2021-års pristagare?

Det är allmänheten, dvs du, som kan nonimera och sedan rösta fram årets vinnare. Har du lagt märke till grön marknadsföring under året där budskapet verkar lite för bra för att vara sant? Då kanske du är något på spåren! Sätt den misstänkta aktören under lupp – samla på dig ett antal argument till varför denne borde vinna Svenska greenwashpriset 2021 (som i år dessutom har en ny, snygg logga!). Skriv ett mejl med en motivering och gärna bildexempel till greenwash@jordensvanner.se senast 15 maj. Det fina är att du kan nominera flera aktörer. Läs mer om greenwashing på vår hemsida.

Vi ser fram emot att läsa just DIN nominering!

Presskontakt: Charlotte Lundqvist, projektsamordnare Jordens Vänner charlotte.lundqvist@jordensvanner.se