Göteborgs naturhistoriska museum välkomnar dig på vernissage av Fladdermöss  – i en värld av mörker, en utställning om en av jordens äldsta djurgrupper som är beroende av mörker för att överleva. Utställningen öppnar på lördag, 23 september kl.12.00.

Fladdermössen som utgör ca 25 % av jordens däggdjursarter har anpassats till att se med ljud. De är nattaktiva och jagar under skydd av mörkret och undkommer själva att bli föda åt till exempel sparvhök och lärkfalkar. En enda fladdermushona kan äta flera tusen myggor per natt under högsommaren. Men natten blir till dag i vår upplysta värld och bara i Sverige är sex av 19 arter hotade bland annat på grund av att landskapet förändras.

”De är lika oss på många sätt, men samtidigt lever de i något av en parallell värld, i mörker och i en värld av ekon.”

Med hjälp av utställningens fotografier, tagna i såväl Kenya som Sverige vill vi belysa problemet med avsaknaden av mörker. Varför är då brist av mörker ett problem för fladdermöss? Jo, många fladdermusarter försvinner när miljöerna belyses. Man har även sett att frånvaron av mörker påverkar många andra djur negativt, däribland oss människor.

- Fladdermöss är otroligt fascinerande djur! De är lika oss på många sätt, men samtidigt lever de i något av en parallell värld, i mörker och i en värld av ekon. De utgör dessutom en stor del av däggdjursfaunan, men ändå vet de flesta väldigt lite om dem, berättar Magnus Gelang, biolog på Göteborgs naturhistoriska museum.

Under vernissagen kommer Jens Rydell, Aziza Zuhura och Magnus Gelang berätta lite mer om fladdermöss och om utställningen.

Utställningen är ett samarbete mellan Jens Rydell, svensk fladdermusforskare och naturfotograf, Aziza Zuhura som arbetar med fladdermöss på National Museums of Kenya och Göteborgs naturhistoriska museum.

Utställningen pågår till och med 28 januari 2018.

Kontakt:
Magnus Gelang, biolog på Göteborgs naturhistoriska museum
Tfn: 010-441 42 43
Mobil: 076 141 85 71
E-postmagnus.gelang@vgregion.se

Västarvet är en regional resurs i Västra Götaland. Vi gör natur- och kulturarvet levande och tillgängligt. Genom kunskap, utveckling och samverkan bidrar vi till ett hållbart samhälle. Västarvet är en del av Västra Götalandsregionen.


Presskontakter

Zara Tellander

Presskommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

   070-021 18 23