För tredje året arrangerar Göteborgs naturhistoriska museum och Barnens bibliotek en nationell skrivtävling. Nu är det dags för alla som går i fyran att dyka ner under havsytan och skriva om sina äventyr där.

"Min undervattensvärld" är temat för årets skrivtävling för fjärdeklasser.

Både Barnens bibliotek och Göteborgs Naturhistoriska museum drivs av Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen. Här träffades Lisa Ahlqvist, redaktör på Barnens bibliotek och museipedagog Maria Carlsson, som kollegor, och drog igång ett samarbete 2020. Till en början var det mest som ett test. Förra året fick man in bidrag från nästan 50 skolklasser i Ystad i söder till Kiruna i norr.

– Berättelserna barnen skriver är helt underbara! Naturvetenskap bjuder in till en oerhörd mängd ingångar. Man kan skriva faktamässigt eller använda fantasin, skriva om utmaningar, framgångar, äventyr, allt ryms! säger Lisa Ahlqvist.

I år är temat ”min undervattensvärld” där skribenterna får tänka sig att de är ett havsdjur under en dag, och berätta vad de hittar på. Kanske är man en observerande mussla eller en haj som jagar efter mat? Eller ett djur som bara finns i fantasin?

Förutom att skrivtävlingen innebär en chans att vinna fina priser, är den också kopplad till skolans läroplan, både vad gäller svenska och NO.

– Barnen får bland annat möjlighet att jobba med språk, textstruktur, informationssökning, källkritik, djurs och växters liv, namn på arter och samband mellan djur och miljö. Tävlingen är också uppskattad för att den ger en ingång för lärare att jobba över ämnesgränserna, säger Maria Carlson.

Tävlingen är öppen för fjärdeklasser över hela Sverige. Eleverna skriver berättelser på temat ”en dag i en undervattensvärld”. Berättelsen ska vara max 500 ord lång och kan vara skriven på dator eller för hand. Ett bidrag per deltagande klass skickas in till tävlingen, senast den 1 december.

Besked om vem som vinner kommer före jullovet. Det finns också fina priser till vinnarklassen, bland annat bokpaket och en spännande lånelåda från museet med föremål som hajkäke, valbard och giraffpäls.

Mer information om tävlingen finns på barnensbibliotek.se

Förra årets vinnare

Förra årets vinnarberättelse kom från klass 4, Bruksskolan i Ödeborg. Då var temat ”ut i det vilda” och Theodor Gunnarsson skrev vinnarbidraget ”Resa i Amazonas”. Läs vinnarberättelsen här...

Barnens bibliotek är en sajt som vill locka till läsning och intresse för litteratur och skrivande hos barn i åldrarna 8–12 år. Det är också en resurs för skola och bibliotek. Barnens bibliotek och Göteborgs Naturhistoriska museum drivs av Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen. 

Kontakt

Lisa Ahlqvist, redaktör Barnens bibliotek
Tel: 073 - 063 74 59
E-post elisabeth.cecilia.ahlqvist@vgregion.se

Maria Carlson, pedagog Göteborgs naturhistoriska museum
Tel: 070 – 082 59 74
E-post: maria.carlson@vgregion.se

 

Förvaltningen för kulturutveckling är en del av Västra Götalandsregionen. Vi vill att alla invånare och besökare ska ha nära till kultur, natur och kulturarv. Genom närvaro och verksamhet i hela regionen når och angår vi många.  Tillsammans med andra utvecklar, förmedlar och skapar vi kunskap och upplevelser. Med vår samlade kompetens verkar vi för ett hållbart samhälle och ett gott liv för alla i hela regionen. Läs mer på vgregion.se/kulturutveckling 

Relaterade bilder

Presskontakter

Zara Tellander

Presskommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

   070-021 18 23