Lördag 24 september inleds drygt fyra månader med mexikanska kulturupplevelser i Västra Götaland. Mexikos stora konstnärspar Frida Kahlo och Diego Rivera, mat, musik, mexikanska högtider, dans och film inryms i programmet som är ett resultat av Västra Götalandsregionens mångåriga kulturutbyte med Mexiko.

Sedan 2003 har Västra Götalansregionen haft ett kulturutbyte med delstaterna Querétaro och Michoacán i Mexiko. Syftet med samarbetet är, att skaffa inspiration genom utländska influenser till Västra Götalands kulturliv, skapa möjlighet för kulturutövare i Västra Götaland att få möta mexikanska kollegor och att visa upp den västsvenska kulturen på internationella arenor. Nu vill kulturnämnden låta invånarna i Västra Götaland influeras och inspireras av mexikanska kulturupplevelser och har därför tagit initiativet till ”Mexikanska kulturveckor i Västra Götaland”, som pågår mellan 24 september 2011 – 20 januari 2012 på olika platser i länet.

Utställningen ”Frida Kahlo och Diego Rivera” – en del av programmet
Programmet omfattar bland annat Göteborgs konstmuseums stora höstutställning ”Frida Kahlo och Diego Riviera” som sker i samarbete med Västra Götalandsregionens kulturnämnd. Men det blir också ”Halvökenkultur – mat och musik” för skolungdomar i Vara, utställningen ”Mexiko – poesi och politik” på Nordiska Akvarellmuseet, elektroakustiska konserter med två av Mexikos stora namn inom konstmusiken, filmerna "Voy a explotar och Cochochi" och mycket annat. I samarbete med Mexikanska föreningen i Göteborg firas två stora högtider – nationaldagen (som har flyttats fram för att inrymmas i programmet) och Dia de los Muertos (De dödas dag).

Mexikansk-svenska konstnärsutbyten visas i Göteborg
En viktig del av Västra Götalandsregionens mexikosamarbete är konstnärutbyten. På Aveny Gallerian, på Kungsportsavenyn visas verk av Emma Filipsson från Göteborg och Salvador Lopez Polo från Querétaro, som har skapats under deras respektive gästateljévistelser.

Kulturveckorna genomförs i samarbete med bland andra Nordiska Akvarellmuseet, Göteborgs konstmuseum, Mexikanska ambassaden i Stockholm, Mexikanska föreningen i Göteborg, Vadsbo Museum i Mariestad, Slöjd i Väst, Vara konserthus, Stena A Olssons stiftelse för forskning och kultur och Wallenstam.

Programmet, som även finns i en spansk version och information om alla aktiviteter finns på Västra Götalandsregionens webbplats www.vgregion.se/kultur/mexico  Evenemangen kommer att kunna följas via facebook.

Bildtext: Día de muertos är en stor och viktig religiös högtid i Mexiko. Stora offerbord installeras i museer, kontgallerier, på torg och i andra offentliga sammanhang, där det bästa och färgstarkaste av det mexikanska konsthantverket med skelettfigurer och kranier av socker eller papier maché visas upp.


Presskontakter

Västra Götalandsregionens presstjänst

https://www.vgregion.se/aktuellt/press/

presstjansten@vgregion.se

010-441 41 99

Anna Liljenberg

Presschef

presstjansten@vgregion.se

Björn Johansson

Pressekreterare/kommunikatör

presstjansten@vgregion.se

Ingrid Lord

Pressekreterare/kommunikatör

presstjansten@vgregion.se

Anders Sandahl

Pressekreterare/kommunikatör

presstjansten@vgregion.se