Upplev ett spännande föredrag om medeltidens mäktiga kvinnor, med fokus på hertiginnan Ingeborgs dramatiska liv i 1300-talets maktelit. Välkommen till Lödöse museum på lördag 20 oktober.

Hertiginnan Ingeborg – en viktig del av 1300-talets maktelit

Historieböckerna berättar att hertig Erik dog efter Nyköpings gästabud. Vad de däremot sällan tar upp är att hans sextonåriga hustru Ingeborg tog över familjens resurser i gränslanden mellan Danmark, Sverige och Norge, eller att hon var mäktigast i Skandinavien åren runt 1320. Någon gång vid den tiden föds hennes planer på att erövra Skåne.

- Föredraget följer hertiginnan Ingeborg Håkonsdotters dramatiska liv i 1300-talets maktelit, där hon först används i det politiska spelet för att sedan själv bli den främsta spelaren. Ingeborg blir också utgångspunkten för fördjupningar om medeltidens kvinnliga konstnärer, ledare och krigare, berättar Stefan Högberg.

Medeltidens kvinnor i rampljuset

En vanlig uppfattning är att kvinnorna endast har haft sin plats i hemmet i historien, något som Stefan Högberg menar inte stämmer.

- Att kvinnor spelade aktiva roller i samhället även för tusen år sedan är nämligen ett ganska okänt faktum, och det behövs ett enkelt sätt för intresserade att hitta kunskap om ämnet, berättar Stefan på sin hemsida.

Stefan Högberg kom i kontakt med forskningen om medeltida kvinnor när han läste historia, arkeologi och latin vid Göteborgs universitet. De senaste tio åren har han studerat medeltidens gränsöverskridande kvinnor. Resultatet har blivit bloggen och boken Kvinnliga krigare, föreläsningar runt om i Sverige och uppdykanden i bland annat tidskriften Historiskan och radioprogrammen P3 Historia och Vetenskapsradion Historia.

- Allt innehåll bygger på källkritik och erkänd forskning, och det långsiktiga målet är att bidra till en mer nyanserad bild av äldre kvinnohistoria, för först med en sådan kan man tvätta bort missuppfattningen att det skulle vara något ursprungligt eller naturligt över att kvinnor håller sig i hemmet, skriver Stefan på sin hemsida.

Klicka här för att komma till Stefan Högbergs hemsida och blogg.

Välkommen på lördag 20 oktober kl. 13.00 till Lödöse museum!

Liselotte Öhrling
Lödöse museum
Program och pedagogik
liselotte.ohrling@vgregion.se
0761-389603

Västarvet är en regional resurs i Västra Götaland. Vi gör natur- och kulturarvet levande och tillgängligt. Genom kunskap, utveckling och samverkan bidrar vi till ett hållbart samhälle. Västarvet är en del av Västra Götalandsregionen.


Bifogade filer

 Ingeborg

Presskontakter

Zara Tellander

Presskommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

   070-021 18 23